Uddannelsen giver dig kompetencer inden for sundhedsfaglig viden, håndværksmæssige færdigheder og menneskelig indlevelse. Du møder fx mennesker, der mangler en arm eller et ben, og som har brug for en protese, der kan hjælpe dem i deres dagligdag.
Uddannelsen varer 5½ år. Du begynder med ½ års grundforløb. Derefter fortsætter du med et ingeniørstudium på 3 år efterfulgt af en turnustjeneste på 2 år.
Grundforløb
Grundforløbet foregår på VIA i Aarhus.
Undervisningen er dels teoretisk undervisning, hvor du arbejder med tegning, anatomi, biomekanik, teknik og automatik. Du får værkstedsundervisning, hvor du arbejder med gips, læder, metal, plast og tekstil.
Desuden kommer du i observationspraktikker, hvor du får kendskab til bandagistens arbejde med fx protester og ortoser (bandager, skinner) i det patientnære arbejde.
Ortopædiingeniørstudiet
Ortopædiingeniørstudiet varer 3 år og foregår på Jönköping Universitet i Sverige. Studiet er teoretisk og praktisk og indeholder både medicinske og tekniske fag.
Du får bl.a. undervisning i anatomi, fysiologi, matematik, biomekanik, sygdomslære, psykologi og pædagogik. Desuden lærer du at udvikle, konstruere og tilpasse ortopædiske hjælpemidler.
I fagene proteseteknik og ortoseteknik bygger du videre på de tekniske og medicinske fag i forhold til bandagistprofessionens specifikke arbejdsområde. I det sidste semester skal du i praktik i et bandageri i Danmark eller Sverige.
Undervisningen foregår på engelsk.
Turnustjeneste
Turnustjenesten er 2 års tjeneste i et bandageri, der er godkendt af Uddannelsesrådet. Tjenesten foregår normalt i Danmark, men kan også helt eller delvist foregå i udlandet.
Forløbet foregår efter et fast program og under vejledning af en erfaren kollega. Når du har gennemført tjenesten med et tilfredsstillende resultat, får du et uddannelsesbevis som bandagist udstedt af Sundhedsstyrelsen.
Titel
Uddannelsen giver ret til at bruge titlen Bandagist eller Ortopædiingeniør. Den engelske betegnelse er Bachelor of Science in Prosthetics and Orthotics.