På uddannelsen får du både en håndværksmæssig kunnen inden for de tekstile håndværksfag samt undervisning i at formidle din viden og dine færdigheder til forskellige målgrupper.
Uddannelsen består af obligatoriske fællesdele og af studieretningsdele på 1½ år, som du skal vælge imellem i løbet af uddannelsen. Desuden er der samlet et halvt års praktik.
De obligatoriske fællesdele er tilrettelagt inden for følgende hovedområder:
- Tekstildesign og -håndværk, der indeholder design, tekstiltryk, broderi, strik, væv, beklædningsformgivning og materialelære. Dog udbydes væv kun i Herning og beklædningsformgivning kun i København
- Formidlingsfag, der omfatter projektledelse, pædagogik, psykologi og didaktik samt skriftlig, mundtlig og visuel kommunikation
- Kulturfag, der omfatter kulturhistorie, -forståelse og -teori med henblik på det tekstilfaglige område
Studieretninger
De to studieretninger er:
- Formidling af tekstildesign og -håndværk i kulturel kontekst. Her er kerneområderne tekstildesign og -håndværk, kommunikationsteori, æstetik og designteori, oplevelsesøkonomi og projektledelse samt kreativitetsteori og teori om innovation og iværksætteri
- Undervisning i tekstildesign og -håndværk. Her er kerneområderne tekstildesign og -håndværk, pædagogiske og didaktiske teorier samt æstetiske læreprocesser
Praktik
Der er to praktikperioder: en kort observationspraktik på 3. semester og en længerevarende specialiseringspraktik på 5. semester.
Praktikken kan foregå i private eller offentlige virksomheder, som beskæftiger sig med design og tekstile håndværk og formidling heraf, samt i undervisningsinstitutioner, kulturinstitutioner og oplysningsforbund. Den kan foregå i både Danmark og udlandet.
Undervisningsform
Undervisningen veksler mellem holdundervisning, forelæsninger, projektarbejde, gruppearbejde og individuelt arbejde i værksteder. En vigtig del er din egen kreative tilgang til faget og evne til at arbejde design- og håndværksmæssigt med tekstilerne.
Uddannelsessted
Du kan tage uddannelsen på VIA University College i Herning eller Københavns Professionshøjskole i København.
Eksamen
Der afholdes løbende prøver i alle uddannelsens fagområder og i uddannelseselementer som fx valgfri emner og praktik.
Alle prøver skal være bestået, før du kan indstille dig til det afsluttende bachelorprojekt, der består af en skriftlig afhandling, et tekstilt produkt og en mundtlig prøve.
Titel
Uddannelsen giver adgang til titlen professionsbachelor i tekstildesign, -håndværk og formidling. Den engelske titel er Bachelor of Textile Design, Handicraft and Communication.