På uddannelsen til installatør lærer du at arbejde med enten installation og drift af systemer inden for stærkstrømsteknik (el-installatør) eller med gas og vvs (vvs-installatør).
Uddannelsen indeholder obligatoriske elementer, to bundne studieretninger (hvoraf du vælger et), valgfrie elementer og en praktikperiode.
Emneområderne for de obligatoriske elementer er:
- Installationstekniske basiselementer, herunder sproglig kommunikation, teknisk dokumentation, matematik og informationsteknik.
- Virksomhedsemner, som indeholder projektledelse og entreprisestyring, økonomi og virksomhedsdrift, organisation og ledelse samt kvalitet, sikkerhed og miljø.
De to studieretninger, som du vælger mellem, er stærkstrøm og vvs.
På studieretningen inden for stærkstrøm lærer du om elektroteknik, forsynings- og installationsteknik, styrings- og reguleringsteknik samt datatransmissionsteknik.
På studieretningen inden for vvs lærer du om sanitetsteknik, varmeteknik, gasteknik, indeklimateknik samt automatik og styring.
Under de valgfrie uddannelseselementer hører et specialeforløb og et afsluttende eksamensprojekt. Du fordyber dig på specialeforløbet i et særligt interesseområde. Du kan eventuelt gennemføre det i samarbejde med din praktikvirksomhed.
Undervisningen er for en stor dels vedkommende projektorienteret. Den kan være tilrettelagt i såvel gruppeforløb som individuelle forløb.
Det er ikke alle skoler, der udbyder begge specialer. Spørg på skolerne.
Når du har afsluttet uddannelsen, har du mulighed for at søge om autorisation inden for dit speciale. Den får du ved at gå op til særlige autorisationsprøver, som bliver afholdt af skolerne. Består du prøverne, får du autorisation enten som el-installatør eller som vvs-installatør.
Uddannelsen foregår i Esbjerg, Herning, Hadsten, Nykøbing F., Odense, Slagelse, Vejle, Aalborg og i København.
Eksamen
Du afslutter uddannelsen med et eksamensprojekt inden for dit valgte speciale. Hertil hører også en mundtlig fremlæggelse.
Værd at vide
Du har mulighed for at uddanne dig på deltid på akademiuddannelsen i el-installation og akademiuddannelsen i vvs-installation
Du kan også gå op til en autorisationsprøve, hvis du ønsker at arbejde som autoriseret installatør indenfor el, gas eller vvs. Har du svendebrev og bestået autorisationsprøven, kan du starte egen virksomhed som elinstallatør eller vvs-installatør.