Psykologi handler om menneskers tanker, følelser, behov, drømme og forestillinger. Det handler også om, hvordan menneskers hukommelse virker, og om hvordan vi lærer nye ting, samt hvorfor mennesker gør det, de gør.
På uddannelsen undersøger du, hvordan disse fænomener bliver påvirket af de forhold, mennesker lever under, deres oplevelser og deres erfaringer. Du får indblik i samspillet mellem psykologisk teoridannelse og forskningspraksis og bliver i stand til at identificere forskellige teoretiske perspektivers relevans og centrale metodologiske greb i forhold til at begribe de problemer, mennesker møder i deres hverdag.
Forskellige menneskesyn
Du præsenteres for forskellige menneskesyn, som er grundlæggende for psykologisk teori, og analyserer, hvordan disse har betydning for at skabe psykologisk viden. Du får desuden indsigt i psykologiens historiske udvikling, videnskabsteoretiske grunddiskussioner samt fagets forskellige teoretiske retninger.
Forskelle på uddannelsesstederne
Uddannelserne er ikke helt ens på de fem universiteter, hvor du kan læse psykologi. På Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet er psykologi en professionsuddannelse, hvor du efter afsluttet bachelor- og kandidatuddannelse bl.a. er kvalificeret til at arbejde som psykolog.
På Roskilde Universitet er psykologi en kombinationsuddannelse, hvor du efter 1 års basisstudier læser psykologi i kombination med et andet fag. Kombinationsuddannelsen har et bredt fagligt sigte med fokus på psykologiens sammenhæng med andre fagområder. Det er med andre ord tværfaglige uddannelser, og du bliver ikke cand. psych. eller psykolog fra RUC.
Fælles fagområder
Uddannelserne på de forskellige universiteter har dog en del fag og fagområder tilfælles. Du studerer bl.a. de psykologiske grunddiscipliner, der omfatter fag som:
- Socialpsykologi, som bl.a. handler om de sociale omgivelsers indflydelse på det enkelte menneskes identitet og holdninger
- Personlighedspsykologi, hvor fokus ligger på det enkelte menneske og dets følelsesliv og forestillingsverden
- Udviklingspsykologi, hvor du lærer om individets udvikling og livsfaser fra den tidlige barndom hen over ungdommen til voksenlivet
- Kognitions- og indlæringspsykologi, som handler om, hvordan mennesket lærer og husker, og hvor du arbejder med teorier om begrebsdannelse, sprog, tænkning og hukommelse
Du får indsigt i psykologiens forskellige metoder og analytiske greb, som giver forståelse af nutidens empiriske og teoretiske problemer, fx hvordan teknologi er med til at forme vores selvforståelse eller hvordan organisering af magt og andre forhold spiller ind i vores velbefindende på arbejde
Praksisfag
Herudover har du fag, hvor du lærer, hvordan man bruger psykologien i praksis:
- Klinisk psykologi, der handler om, hvordan man undersøger og behandler mennesker med psykiske problemer (klinisk psykologi er ikke obligatorisk på RUC)
- Pædagogisk psykologi, hvor du arbejder med opdragelse og undervisning med vægt på de menneskelige handlinger, der påvirker i den ene eller den anden retning
- Arbejds- og organisationspsykologi, hvor du beskæftiger dig med forholdet mellem mennesket og arbejdet
Undervisningsform
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, holdundervisning med studenteroplæg og diskussion samt mere selvstændigt projektarbejde, der ofte er gruppebaseret. Store dele af læsestoffet er på engelsk.
Du afslutter bacheloruddannelsen med et bachelorprojekt.
Titel
Uddannelsen giver den akademiske titel BA eller BSc. På RUC afhænger titlen af dit individuelle studieforløb.
På KU, SDU, AAU og AU kan du - hvis du fortsætter på kandidatuddannelsen i psykologi - få titlen cand.psych. Med en cand.psych.-titel har du ret til at kalde dig psykolog. På RUC bliver du cand.mag. i psykologi i kombination med et andet fag.