Kursus

Tårnkran og fastopstillede kraner

Uddannelsen retter sig mod medarbejdere, der skal føre tårnkraner og fast opstillede kraner med en tilladt belastning på over 8 tm. Uddannelsen forudsætter at kranbasis er erhvervet forud for kurset, eller at kursisten har tilsvarende kompetencer. Uddannelsen afsluttes med en teoretisk og praktisk certifikatprøve i henhold til bekendtgørelse nr. 1346 af 29/11/2017 om arbejdsmiljøfaglige uddannelser.

Fakta

Navn:
Tårnkran og fastopstillede kraner
Type:
Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU)
Varighed:
15 dage.
Adgangskrav:
Normalt ingen, dog enkelte undtagelser
Økonomi:
Deltagerbetaling 208 kr. pr. dag. Mulighed for VEU-godtgørelse
FKB-nr.:
2602
Fagkode:
49955-

-

Målgruppe

Uddannelsen retter sig mod medarbejdere, der i deres arbejde skal føre tårnkraner og fast opstillede kraner med en tilladt belastning på over 8 tm. Uddannelsen afsluttes med en teoretisk og praktisk certifikatprøve. Uddannelsesbeviset har gyldighed som certifikat.

Mål

Efter gennemført uddannelse og bestået prøve kan deltageren føre tårnkraner og fast opstillede kraner med en tilladt belastning på over 8 tm - i henhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1346 af 29/11/2017 om arbejdsmiljøfaglige uddannelser. Efter kurset kan deltageren: - Betjene tårn- og fastopstillede kraner sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, via radiostyring/fjernbetjening på jorden, samt fra deres førerkabiner i min. 25 m's højde. - Aflæse lastdiagrammer og udregne støttebens areal. - Foretage glidende transport af byrder ved hjælp af samtidige funktioner, samt standse en svingende byrde. - Vejlede en anhugger i brancherelateret anhugning samt brug af radiokommunikation. - Foretage vindudregning i henhold til instruktionsbogen. - Gennemføre de eftersyn, som kranføreren er ansvarlig for, herunder føre kranjournal i nødvendigt omfang. - Tilegne sig viden om den konkrete kran, der skal anvendes, med udgangspunkt i leverandørens instruktionsbog. - Arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt efter gældende regler og anbefalinger. - Anvende god praksis for bæredygtig adfærd indenfor arbejdsområdet.Efter kurset kender deltageren til: - De sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold der er forbundet med kranarbejde generelt. - Risici forbundet med arbejde med kraner. - Kraners opbygning og sikkerhedsanordninger. - Kraners beregnede anvendelse, herunder anvendelsesbegrænsninger. - Kraners begrænsninger i forhold til vejrliget. - Jordbundsforhold og stabilitet ved kranarbejde. - Krav til eftersyn af elevatorhejs til tårnkran.

Varighed

15 dage.

Økonomi

De fleste AMU-kurser koster et mindre beløb i deltagerbetaling.

Deltagerbetalingen afhænger af din uddannelsesbaggrund. I nogle tilfælde kan den bortfalde.

Du kan søge VEU-godtgørelse til at dække tab af arbejdsindtægt, hvis du opfylder betingelserne.

Se Økonomi under AMU.