Kursus

Tårnkran og fast opstil. kraner + kranbasis

Uddannelsen retter sig mod ufaglærte og faglærte, der skal føre tårnkraner og fast opstillede kraner med en tilladt belastning på over 8 tm. Kranbasis indgår i denne uddannelse. Hele uddannelsen afsluttes med en teoretisk og praktisk prøve i henhold til bekendtgørelse nr. 1346 af 29/11/2017 om arbejdsmiljøfaglige uddannelser.

Fakta

Navn:
Tårnkran og fast opstil. kraner + kranbasis
Type:
Arbejdsmarkedsuddannelse (AMU)
Varighed:
22 dage.
Adgangskrav:
Normalt ingen, dog enkelte undtagelser
Økonomi:
Deltagerbetaling 208 kr. pr. dag. Mulighed for VEU-godtgørelse
FKB-nr.:
2602
Fagkode:
49943-

-

Målgruppe

Uddannelsen retter sig mod ufaglærte og faglærte, der i deres arbejde skal føre tårnkraner og fast opstillede kraner med en tilladt belastning på over 8 tm. Uddannelsen afsluttes med en teoretisk og praktisk prøve, der skal bestås for at erhverve uddannelsesbevis fra uddannelsen, der har gyldighed som certifikat.

Mål

Efter kurset kan deltageren: - Aflæse lastdiagrammer - Udregne støttebensareal - Betjene kraner sikkerhedsmæssigt forsvarligt via fjernstyring med en fjernbetjenig samt fra førerkabinen i min. 25 m's højde - Foretage sikkerhedsmæssigt forsvarligt anhugning af byrder - Betjene kraner sikkerhedsmæssigt forsvarligt herunder foretage glidende transport af byrder ved hjælp af samtidige funktioner samt standsning af svingende byrde - Vurdere byrders vægt og tyngdepunktets placering og vide om byrden er anhugget korrekt inden der løftes - Vælge korrekt grej til anhugning til et hejseredskab - Foretage vindudregning i henhold til instruktionsbogen - Vejlede anhugger i brug af håndsignaler (standardtegn)samt walkie talkie - Gennemføre de eftersyn som kranføreren er ansvarlig for herunder eftersyn af anhugningsgrej - Anvende kranen med udgangspunkt i leverandørens brugsanvisning - Efterleve gældende myndighedskrav, kvalitetssikrings-, miljø- og arbejdsmiljølovgivning - Anvende god praksis for bæredygtig adfærd indenfor arbejdsområdet.Efter kurset har deltageren kendskab til: - Sikkerhedsforhold ved kranarbejde herunder anhugning af byrden og signalgivning - Risici forbundet med arbejde med kraner - Kraners opbygning og sikkerhedsanordninger - Kraners beregnede anvendelse herunder anvendelsesbegrænsninger - Kraners begrænsninger i forhold til vejrlig - Reglerne for anhugning/afhugning herunder valg af korrekt hejsetilbehør, anhugningsgrej og signalgivning - Regler for samløft med kraner, personløft, ajourføring af kranjournaler samt de eftersyn som kranføreren er ansvarlig for, bl.a. anhugningsgrejet - Krav til eftersyn og vedligeholdelse af kraner og anhugningsgrej - Jordbundsforhold og stabilitet ved kranarbejde - Brug af støtteben - Krav om eftersyn af elevatorhejs til et hejseredskab

Varighed

22 dage.

Økonomi

De fleste AMU-kurser koster et mindre beløb i deltagerbetaling.

Deltagerbetalingen afhænger af din uddannelsesbaggrund. I nogle tilfælde kan den bortfalde.

Du kan søge VEU-godtgørelse til at dække tab af arbejdsindtægt, hvis du opfylder betingelserne.

Se Økonomi under AMU.