På Byg og bolig får du en introduktion til alle de håndværksfag, du møder på byggepladsen, når der skal bygges nye boliger eller ejendomme, anlægges veje og etableres pladser, fortove m.m.
Du kan være med i mange forskellige faser af byggeriet - fra de grundlæggende strukturer inden for byggeri og anlæg som beton og kloakering til det finisharbejde, der udføres af malere og brolæggere.
Det arbejde, som murere, tømrere, stillads- og montagearbejdere udfører, når der fx skal bygges mure, rejses tagspær og monteres vinduer, kan du også assistere ved.
I løbet af uddannelsens første del finder du sammen med din vejleder ud af, hvilken retning inden for bygge- og boligområdet, du ønsker at arbejde med.
Undervisningen skifter mellem projekter og værkstedsundervisning. I værkstederne på teknisk skole får du håndværksmæssig viden og praktiske færdigheder. Det kan for eksempel handle om, at du lærer at betjene maskiner, bruge værktøjer eller stille et stillads op.
I perioder med erhvervstræning oplever du, hvordan hverdagen forløber, og hvilke arbejdsopgaver der er inden for netop det byggeområde, du har valgt.
Både i skolen og på arbejdspladsen lærer du noget om samarbejde og omgangstone. Desuden lærer du at anvende forskellige fagudtryk og at forstå og udføre en arbejdsanvisning.
Endelig gør undervisning i dansk og matematik det lettere for dig at forstå den skriftlige kommunikation og de byggetekniske tegninger, der indgår som en helt grundlæggende del af et job i bygge- og boligbranchen.
Erhvervstræning
Din erhvervstræning kan foregå i både, mindre, mellemstore og store virksomheder inden for byggeriet.
Fag, certifikater og andre aktiviteter
Du får bl.a. undervisning i dansk og matematik, som du kan afslutte på D-niveau.
Afhængigt af det fag, du vælger, kan du tage fagrettede kurser og forløb, der giver dig byggefaglig viden inden for det enkelte område. Det kan fx være tegningsforståelse og materialelære.
Desuden kursusforløb, der fx introducerer dig til anlægsbranchen, arbejdet som murerarbejdsmand eller vejen som arbejdsplads. Det kan også være kurser i betjening af maskiner, kloakering, stilladsarbejde mv.
Du kommer sammen med dit hold på ekskursioner ud af huset for at besøge forskellige virksomheder. Skolen får også besøg af fagfolk, der giver dig den nyeste viden inden for bygge- og boligfagene.
Der indgår desuden en hyttetur for klassen.
Job
Som færdig erhvervsassistent kan du arbejde som assistent eller specialarbejder inden for bygge- og boligområdet. Det kan fx være assistentarbejde for bygnings- og anlægsstruktører, kloakrørlæggere, VVS-, maler-, tømrer- og murerfagene, stilladsarbejde, brolægning etc.
Typiske arbejdsopgaver er fx klargøring, oprydning og specialarbejderopgaver under byggeprocessen.
Uddannelsen udbydes af AOF Daghøjskole i Aarhus og Århus Produktionsskole.
Se KUU Aarhus.