interview med studerende i Sydafrika
Artikel

Studerende i Sydafrika

23-årige Maria Dreymann har på egen krop oplevet, hvad 'african time' betyder.

Studieopholdet på Nelson Mandela Metropolitian Universityi Sydafrika stod i stor kontrast til hverdagen på Handelshøjskolen i Aarhus, hvor Maria til daglig læser Marketing and Management Communication

En helt ny hverdag

Maria læser Marketing and Management Communication og valgte at bruge sit 5. semester på et udenlandsophold. Det endte med at blive Port Elisabeth i Sydafrika, hvor Maria skulle tilbringe de næste fem måneder.

"Jeg havde længe ønsket at komme til udlandet for at studere og valgte derfor et studium, hvor dette var en mulighed. Jeg ønskede at udvide både mine faglige og sproglige kompetencer, men også at stå på egne ben uden mit sædvanlige sikkerhedsnet, som familie, venner og den vante skolegang i Aarhus. Jeg ville prøve mig selv af og samtidig lære mere om mig selv."

"Opbygningen af studierne er lidt anderledes end i Danmark. Der er flere test i løbet af semesteret, som er en slags minieksamen uden hjælpemidler. Der skal også hver uge afleveres mindre opgaver til hvert af fagene, hvor der ellers ikke er eksamener," fortæller Maria.

Derudover er der ikke så meget selvstudium ved universitetet, som der er i Danmark, og man må ikke have mere end 20 pct. fravær for at bestå et fag.

African Time

Foto af Maria ved Kap Det Gode Håb
Under sit ophold i Sydafrika fik Maria også tid til at tage på ture rundt i Sydafrika

Maria stiftede bekendtskab med begrebet "african time". Det betyder, at man kommer, når man kommer, og man kan aldrig regne med det tidspunkt, der er aftalt: "Den slags lærte jeg på den hårde måde, når jeg sad og ventede med 60-80 andre studerende på, at underviseren skulle dukke op."

"Her i Sydafrika virker forelæserne mere engagerede end hjemme i Danmark. Enkelte forelæsere virker endda til at have for meget passion for faget, så det ender med, at de render rundt i lokalet og råber eller nærmere prædiker dagens lektie. Men det er også en del af dette folks natur, at være meget udadvendt og frembrusende."

"Tiltalen foregår med Miss, Mrs., eller Sir. Det vænner man sig dog hurtigt til, da der fra starten er en naturlig distance mellem forelæser og elev."

Hvorfor lige Sydafrika?

Inden hun tog afsted, blev Maria ofte mødt med spørgsmålene: "Hvorfor lige Sydafrika?" "Er det ikke farligt?". Man forbinder Sydafrika med det, man ser i nyhederne, men Maria følte slet ikke, at det var det, hun kom ned til.

"Mit valg af Sydafrika som udvekslingsdestination har alene været på grund af landet og ikke universitetet. Men da det engelske sprog blandt flere forelæsere ikke er, som man kunne forvente, kan jeg desværre ikke sige, at jeg har forbedret mit akademiske engelsk særlig meget. Mit sociale engelsk er klart blevet bedre gennem den daglige tale med folk."

"Jeg tror derimod, at jeg har fået en langt større kulturel oplevelse end dem, der fx er taget til Storbritannien eller USA."

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2005. Maria er i dag ansat som salgs- og marketingkoordinator i hostingvirksomheden DanDomain A/S.

Se oversigt over flere interview.