interview med studerende i New Zealand
Artikel

Studerende i New Zealand

24-årige Claus Aagaard har for en stund forladt studierne i Almen erhvervsøkonomi (HA) på Handelshøjskolen i Aarhus og er taget på studieophold som free mover ved Otago University i New Zealand.

Som free mover kræver det grundig planlægning at arrangere sit udenlandsophold på egen hånd, men i sidste ende får man en masse spændende oplevelser med i bagagen.

En smagsprøve på New Zealand

Claus Aagaard er på studieophold i New Zealand og har valgt at bruge sit 5. semester på det for bl.a. at skabe lidt variation i hverdagen og i sit studie på almen erhvervsøkonomi, HA.

"Jeg føler, at det er vigtigt at udnytte de muligheder, man har til rådighed, og derved lære på flere niveauer end blot det faglige. I New Zealand er det muligt for mig at få undervisning i de fag, jeg skulle have haft derhjemme, samtidig med, at jeg oplever, hvordan et udenlandsk universitet fungerer."

"Jeg ville gerne til udlandet, fordi jeg regner med at komme til at arbejde i et internationalt miljø, og hvis jeg selv kan påvirke, hvor min fremtidige arbejdsplads bliver, så må det meget gerne være i New Zealand. Derfor er mit studieophold hernede et slags eksperiment for at opleve, hvordan det er at bo her og for at skabe et netværk, hvis det i fremtiden bliver her, jeg skal bo," siger Claus.

Større arbejdsbyrde

Foto af Claus foran universitetet
Der er også tid til afslapning på de grønne arealer ved universitetet

Undervisning og forberedelse til timerne tager omkring 20 timer hver uge, fortæller Claus. Derudover er der gruppearbejde og individuelle opgaver, som gerne tager ca. 25 timer på ugebasis. Arbejdsbyrden er derfor større, end den er derhjemme.

"Mine eksaminer er meget mere integrerede i undervisningen end derhjemme. Vi har ugeopgaver, en større individuel opgave, en større gruppeopgave, en mundtlig gruppepræsentation og så den afsluttende eksamen, som tæller 50 % af den endelige karakter. Denne opskrift gælder for alle fagene, så derfor er der en hel del arbejde, da det hele er obligatorisk."

På Otago University kan de studerende selv sammensætte deres foretrukne fagkombination. Problemet er dog, at de forskellige fagansvarlige ikke kommunikerer indbyrdes.

"Det er derfor umuligt at koordinere timerne, som jeg er vant til derhjemme. Det betyder mange mellemtimer, uens mødetider og super vanskelig koordination af gruppemøder, da alle har timer på forskellige tidspunkter."

Mange sociale relationer

Claus beskriver det sociale liv som meget voldsomt og forklarer det med, at byen Dunedin, som han bor i, er centreret omkring studiemiljøet, og det afspejles i alt, hvad der foregår i byen.

"Jeg er gode venner med en del lokale. Jeg er kommet til at kende mange new zealændere igennem alt det gruppearbejde, som universitetet byder på. Jeg bor også sammen to new zealændere, og det er jeg glad for, da det jo netop er deres mentalitet og kultur, som jeg er kommet for at opleve."

"Det er dog rigtigt, at man som udenlandsk studerende ofte kun har kontakt med andre udenlandske studerende igennem det miljø, der skabes. Der er mange internationale fester og arrangementer og også en hel del 'søgen sammen', da folk nok oplever et fællesskab i det at være udenlandsk studerende."

Fantastisk oplevelse

Foto af Claus og en ork
Filmen Ringenes Herre blev optaget i New Zealand, og derfor er der flere steder, hvor man kan få en fornemmelse af 'skuespillerne'.

For Claus var det hårdt at sige farvel til sit liv i Danmark, men han er glad for, at han tog afsted, for det har været en fantastisk oplevelse.

Fagligt har det også været det hele værd, for når Claus vender tilbage til Danmark, kan han få overført de beståede fag fra New Zealand til sin danske uddannelse.

"Jeg vil klart anbefale folk at tage af sted. Men jeg er klar over, at den økonomiske side af sagen umuliggør det for rigtig mange studerende, hvis man vil af sted som free mover, da man skal ordne alting selv."

"Jeg har brugt mere end 200 timer på at forberede det her ophold. Jeg har især brugt tid på at søge legater. Det er nogle timer, man skal være parat til at bruge, og man skal kunne magte at jonglere det sammen med et allerede travlt studie derhjemme. Men belønningen kommer med garanti også, når man kommer af sted."

Claus har indtil videre fået 28.000 kr. i støtte fra forskellige fonde og har også valgt at tage et studielån på 22.000 kr. Resten af opholdet vil Claus betale af egen lomme og regner med at skulle bruge 50.000 kr. af sin opsparing.

"På den sociale side oplever jeg både den lokale kultur, samt flere forskellige udenlandske. Det er spændende, fordi de små nuancer imellem kulturerne ofte får én til at tænke over sin egen kultur og reflektere over, hvorfor vi nu engang opfører os, som vi gør."

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2005. Claus er i dag ansat som kundechef i Nykredit i Odense.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler