interview med studerende i England
Artikel

Studerende i England

23-årige Thomas Bech Hansen trængte til luftforandring fra sine studier i engelsk og kommunikation ved Handelshøjskolen i Aarhus.

Et studieophold ved University of Sunderland i England lød tiltrækkende, og Thomas havde mod på at kaste sig ud i en anderledes hverdag, der viste sig at byde på mange nye og spændende oplevelser.

Tilbage til England

Gangene på Handelshøjskolen summer af snak mellem timerne, men Thomas taler gerne lidt højere for at overdøve sine studiekammerater og fortælle om sine oplevelser i England, og hvorfor han valgte at tage af sted på et studieophold i udlandet.

"Jeg var kommet til et punkt i min uddannelse, hvor jeg trængte til lidt luftforandring, men jeg havde ikke tænkt på et udlandsophold i min uddannelse, førend der blev holdt informationsmøder om det på skolen," siger Thomas Bech Hansen.

Thomas har tidligere boet i London og kunne egentlig godt tænke sig at komme tilbage til England, så han begyndte at se på mulighederne for at tage et studieophold i landet. Han vidste, at han ikke havde råd til at tage af sted som free mover - dvs. at betale for det hele selv - så han fandt ud af, at handelshøjskolen havde en aftale med universitetet i Sunderland.

Ingen diktatorisk undervisning

Foto af Thomas på Handelshøjskolen.
Thomas slapper af mellem timerne

Det er ikke altid let at være studerende ved et fremmed universitet. Da Thomas ankom til Sunderland, viste det sig, at de internationale studerende ikke kunne vælge kommunikations- og mediefagene.

"Hvis jeg virkelig havde gået op i, at det skulle være relevant for mit studium, så var jeg nok blevet rimelig skuffet. Der var for mange, der gerne ville have kommunikationsfag, og så blev de engelske studerende prioriteret frem for de internationale studerende."

"Så det endte med, at jeg læste litteratur, turisme og noget, der hedder "language and power". Det er et retorikfag, som vi også har her på Handelshøjskolen i Aarhus. Det var noget helt nyt og andeledes med litteraturfaget, for det får vi ikke undervisning i her på skolen."

Der var ikke den store forskel på at studere i England og på at studere herhjemme. Det var holdundervisning og forelæsninger, og undervisningsstilen var ikke så diktatorisk, som de danske studerende havde forestillet sig hjemmefra.

Internationale venner

Foto af Thomas, der kigger i et atlas.
Thomas finder Sunderland på kortet

Thomas havde undervisning tre dage om ugen, og der var derfor en del tid til at opleve andre ting under studieopholdet i England. Det blev til ture som turist i weekenderne, samtidig med at han spillede fodbold med lokale englændere.

"Mine venner var ellers primært internationale studerende. Vi boede et sted, hvor alle de internationale studerende var placeret i en blok og englænderne i en anden blok."

"Det er ellers et generelt træk ved englænderne, at de er meget imødekommende. Derfor er det lidt ærgerligt, at de har valgt at lave den opdeling på kollegiet. Også for sprogets skyld. Der er forskel på, om man taler engelsk med tyskere eller med englændere."

"Fordelen ved at være opdelt på kollegiet er, at man som international studerende ikke har et netværk, så vi blev nødt til at finde lidt sammen. Så kunne man også tage ud på nogle ture sammen med dem, for der var også mange ting, som de ikke havde set."

At udvide sin horisont

Det begynder igen at summe på Handelshøjskolens gange, da undervisningen slutter, og Thomas runder af med at fortælle om, hvad han har fået ud af sit halve års ophold i Sunderland.

"Man udvider sin horisont. Der er ingen grænser for, hvordan man kan udvikle sig som person, hvis man er åben over for nye indtryk.

"Når man følger den trivielle studiegang i Danmark, så kommer man tit til at køre i den samme rille. Man ved faktisk ikke helt, hvad man fagligt får ud af det, man går og laver."

Studierne i England har inspireret Thomas til at tage nogle andre fag, end han engentlig havde planlagt. Han overvejer nu at tage sin overbygningsuddannelse på et andet fag og måske på en helt anden uddannelsesinstitution.

"Når man kommer væk fra hverdagen herhjemme, kan man pludselig se på sin tilværelse med helt nye øjne. Man bliver også mere bevidst om, hvad meningen med ens studier er.

"Udover det faglige, har det samtidig været utroligt spændende at opleve, hvordan andre folk lever og studerer uden for Danmarks grænser," tilføjer Thomas.

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2006. Thomas arbejder i dag som kommunikationsmedarbejder i Ministeriet for Børn og Undervisning.

Se oversigt over flere interview.