interview med speciallæge i radiologi
Artikel

Speciallæge i radiologi

Claus kommer på banen, når det er svært at finde ud af, hvad folk fejler bare ved at se på dem. Helt bogstaveligt. Mange gange skal der røntgenbilleder til, og det er ham, der kan stille en diagnose ved at studere dem.

Claus V. Jensen er 47 år og speciallæge i radiologi på Rigshospitalet.

At være god til noget

"Jeg har villet være læge lige siden anden klasse. Hvorfor ved jeg ikke," siger Claus. Ikke desto mindre gik han målrettet efter en karriere som læge.

Mens han læste medicin, havde han et forskerjob hos neuropatologerne, der arbejder med nervesygdomme. Her beskæftigede han sig med billeder.

"Jeg fandt ud af, at jeg var god til det. Og det er vigtigt. Det der med at føle sig tryg ved noget og så komme videre med det – det er ofte en god måde at blive noget på. Hvis man er panisk ræd for, at man skal gøre noget forkert, når man står op om morgenen, så holder man ikke så længe i sit arbejde," siger Claus.

På den måde lagde han sig allerede tidligt fast på at arbejde med billeder. Valget faldt på specialet radiologi, hvor man altså arbejder med røntgenbilleder og stiller diagnoser ud fra dem.

Effektivitet og produktivitet

"Røntgenlæger diagnosticerer ikke kun. Vi behandler også patienter. Desuden beslutter en røntgenlæge, hvilken behandling en patient skal gennemgå," forklarer Claus.

Claus V. Jensen har været radiolog i 15 år.
Claus V. Jensen har været radiolog i 15 år.

Størstedelen af røntgenbillederne tages af kræftpatienter. Det handler i høj grad om at undersøge, om en behandling har virket. Patienterne bliver derfor scannet eller røntgenfotograferet med faste intervaller for at undersøge, om tumoren (kræftknuden) vokser eller bliver mindre.

"Typisk kommer næsten alle patienter på Rigshospitalet på et eller andet tidspunkt for at få taget røntgenbilleder. Derfor er klinikkens effektivitet og produktivitet vigtig for sygehuset," siger Claus.

Fordi Claus er overlæge, har han mange administrative opgaver og har selv bedt om kun at arbejde om dagen. Men det mener han ikke spiller nogen rolle for samarbejdet på afdelingen.

"Vi har en flad struktur. Det handler om, hvad man kan, ikke om hvilken titel man har. Og det giver et godt arbejdsklima på afdelingen."

Teknik er spændende

"Jeg kan lide alt omkring det her job. Det er et godt job for folk, der som jeg, ikke har tålmodighed til at stå otte timer hver dag med den samme opgave, som kirurgerne nogle gange gør."

"Jeg er glad for det, vi laver. Billeddiagnostitik – det er bare så effektivt!”
"Jeg er glad for det, vi laver. Billeddiagnostitik – det er bare så effektivt!”

Samtidig tiltaler det Claus at se mange patienter i løbet af en dag. Og ikke mindst er han glad for det tekniske udstyr på afdelingen. Den tekniske udfordring i at lave en undersøgelse rigtigt er spændende.

Den dybe sø

"Jeg har ingen planer om at kaste mig ud i et nyt speciale. Jeg har været her nu i ca. fire år og er ved at få styr på, hvad der egentlig foregår," siger Claus og forklarer, at det simpelthen vil være for krævende.

"Hvis man siger, at ens viden er en sø, så får den et meget mindre areal med tiden, men den bliver til gengæld meget dybere. Det vil sige, at vores viden bliver mere koncentreret. Det gør naturligvis, at det bliver sværere at flytte over i et andet område," konkluderer han.

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Claus er i dag (2018) sektoransvarlig overlæge på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler