interview med it-udvikler
Artikel

Softwareudvikler

”Et rockband går jo ikke hjem hver for sig og udtænker en idé, for så at mødes på koncertdagen og håbe på den virker. Nej, man sætter sig sammen i studiet, spiller et par akkorder og hører, hvordan det lyder.”

Sådan siger Anders Poulsen, 32 år, om sit arbejde. Han er uddannet civilingeniør i telekommunikation. Han er ansat som senior softwareudvikler i it-virksomheden Kring E-business Consulting A/S i København.

Interviewet er lavet i 2009. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Accepterede job hos Nokia

Gennem sit netværk fandt Anders job som senior softwareudvikler hos Kring.
Gennem sit netværk fandt Anders job som senior softwareudvikler hos Kring.

Anders blev færdig som civilingeniør midt i et lavpunkt på jobmarkedet. Han ville godt have prøvet noget andet, men accepterede et tilbud fra Nokia, hvor han også havde haft studiejob.

Siden er hans vej gået via job med udvikling af hi-fi-headset til mobiltelefoner og teknologi til høreapparater. Nogle af opgaverne udførte Anders som selvstændig konsulent, men med den økonomiske krises indtog i foråret 2009 var der ikke flere opgaver.

”Umiddelbart syntes jeg, det var udmærket med lidt ro og fred, men som selvstændig konsulent bærer man selv risikoen, og konsulentbroakere sagde til mig, at jo længere vi kom hen på sommeren, jo mindre ville der være at lave.”

Seniortitlen følger med erfaringen.

Et skridt ad gangen

Lige for tiden laver han websider til et medicinalfirma. Anders koder og laver arkitekturen på siderne.

Medicinalfirmaet driver websites og communities for deres største produkter. Brugerne kan skrive dagbøger og stille spørgsmål eller få tips og informationer.

”Jeg programmerer helt ned i detaljen, både fordi sitet ikke er så stort, og fordi moderne webteknologi er så kraftfuld, at det er forholdsvis let at lave noget imponerende.”

Anders holder daglige statusmøder i teamet, hvor de gennemgår, hvad der er lavet i går, og hvad de har tænkt sig at lave i morgen.

Teamet arbejder efter en projektstyringsmetode, Scrum, som er mere dynamisk end traditionelle metoder. Hovedfokus ligger på at tale om det, de gør. På den måde er der altid nogen, der opdager, hvis de overser noget.

”Det bedste ved jobbet er, når noget lykkes. Og så at arbejde sammen med andre.”
”Det bedste ved jobbet er, når noget lykkes. Og så at arbejde sammen med andre.”

”I stedet for en stor og tung planlægning, som jeg som ingeniør jo er uddannet til, sætter vi os ned og analyserer opgaven helt i bund, finder alle detaljerne fra starten. Og så går vi i gang.”

”Metoden kræver, at kunden forstår ideen og hele tiden fortæller, hvad de vil have. Læren er, at uanset hvor meget umage, man gør sig med estimater af projekter, er det altid forkert. Der er altid noget, man har overset, og som koster ekstra. Den store fordel ved Scrum er, at kunden undervejs kan ombestemme sig. Løsningen er ikke udtænkt i sin helhed, så man kan altid lave om undervejs.”

Det fede samarbejde

”Det bedste ved jobbet er, når noget lykkes. Og så at arbejde sammen med andre.”

Anders har oplevet gevinsten ved at tage til nogle samarbejdspartnere i England i to dage for at lære dem at kende i stedet for bare at e-maile: ”Vi tog derfra med utrolig meget forståelse for hinandens arbejde. Det, vi ville lave, men som vi ikke turde sige, at de skulle holde sig fra, var præcis dét, de ville have os til at tage! Det var virkelig et stort sus.”

Karriere?

Jeg har aldrig spekuleret over karrieren. Jeg har altid lavet det, jeg havde lyst til. Når jeg bliver stor, vil jeg nok gerne være projektleder eller leder. Men lige nu synes jeg, det er sjovere at arbejde med alle de tekniske detaljer og kunne gennemskue komplekse problemstillinger.”

Se oversigt over flere interview.