interview med skoletandlæge
Artikel

Skoletandlæge

Mia Rimhoff er uddannet som tandlæge fra Københavns Universitet. Tiden efter gik med at søge en masse job.

”Jeg blev indkaldt til samtale her i den kommunale børnetandpleje i Odense og fik tilbudt jobbet på Sankt Hans Skoles børnetandpleje, så det var dejligt”, fortæller Mia

Interviewet er lavet i 2009. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Vejen til jobbet

Vejen til jobbet foregår med tog fra København. Fire dage om ugen arbejder Mia på den kommunale børnetandpleje, hvor hun en enkelt dag også er på en anden skole i området. Den femte dag foregår i København, hvor Mia arbejder i en privat praksis.

”Dette er mit første rigtige job. Jeg ville læse til tandlæge, fordi jeg synes, at en kombination af sundhedsvidenskab og håndværk er interessant”.

På skolen har de studerende lavet en del behandlinger på patienter og været i praktik, hvor de både har behandlet børn og voksne. Sidste sommer tog Mia med Tandsundhed Uden Grænser i 14 dage til Filippinerne. Her hjalp hun børn med dårlige tænder. Det indebar en del udtrækning af tænder!

Som

Hun er god til at lytte til dem og finde ud af, hvad hun kan tillade sig.
Hun er god til at lytte til dem og finde ud af, hvad hun kan tillade sig.

”I løbet af dagen, når jeg nok at se femten børn. Jeg laver alt fra fra fyldninger, til eftersyn, tandudtræk og enkelte akutbehandlinger.”

Mia får klar besked fra børnene, hvis der er noget, de ikke kan lide.

”Det handler også om ikke at gøre det højtideligt, men legende,” fortæller Mia.

Hos tandplejen er tandlægerne gode til at sparre med hinanden. For Mias vedkommende er det som nyuddannet rart, at der er nogle, man kan spørge.

”Det er virkelig dejligt, at man kan gå hen til en kollega med nogle røntgenbilleder eller andet og høre deres mening. Det er også en god måde at kvalitetssikre, at man gør tingene ens, og at det, man laver, er i orden”.

Sundhedsarbejde i praksis

Mia synes, det er rart, at børn siger, hvad de mener.
Mia synes, det er rart, at børn siger, hvad de mener.

”Jeg er meget glad for at bruge både mine hænder og det sundhedsvidenskabelige i mit fag. Og så er jeg meget glad for at arbejde med børn. De er dejligt direkte. I arbejdet med børn er der nogle andre ting, man skal være opmærksom på end ved at behandle voksne”.

Selv de børn, som ikke er glade for at sidde i tandlægestolen, er man bedste venner med bagefter. ”Det er da dejligt,” siger Mia og smiler.

Erfaring, erfaring, erfaring

Mia er klar til at få en masse erfaring gennem sit nuværende job – både ved den kommunale børnetandpleje og den private praksis.

”Det er da muligt, at jeg om femår eller mere vil læse videre inden for mit område, men lige nu synes jeg bare, det er rart at arbejde med mit fag – både i forhold til patienterne og i forhold til det faglige, hvor der hele tiden sker en masse”.

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2009. Mia Rimhoff er i  dag klinisk lærer i odontologi på Odontologisk Institut, Københavns Universitet.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler