interview med projektudvikler i byggeriet
Artikel

Projektudvikler

Christina Jørgensen, 42 år, startede med sit eget sjak inden for jord- og beton. Hun forhandlede akkorder, nivellerede og gik i store gummistøvler.

Christina er uddannet bygningsingeniør (teknikum) og har desuden en projektlederuddannelse. Hun udvikler projketer i byggefirmaet NCC Construction A/S i København.

Sikker til jobbet

Efter fire et halvt år kom hun til DSB og renoverede og byggede broer. Senere blev hun projektleder på nogle af DSB’s store projekter.

Hedeselskabet headhuntede hende som projektleder til at arbejde med forurening. Derfra kom hun til byggeselskabet Kuben, der udvikler boligprojekter.

I dag er Christina projektudviklingschef i en afdeling med syv personer. Et par af dem er arkitekter, et par har entreprenørbaggrund som Christina, og en er økonom: ”Når man gør det godt i en entreprenørvirksomhed, kommer man automatisk videre. Man får lov til at være projektleder på mindre projekter og så på større.”

Tjene penge og have det sjovt

Afdelingen fungerer som en intern bygherre og tiltrækker personer med de rigtige kompetencer til projekterne. Christinas rolle er at være faglig ansvarlig for grundkøb og projektudvikling.

Forhandlinger om nye grundkøb løber over meget lang tid. Der kan være mange betingelser forbundet med købet. Christina har flere projekter kørende samtidig og på forskellige stadier. Hun anslår, at hun bruger mere end halvdelen af sin tid foran computeren med at skrive e-mails.

Dagligdagen er meget afvekslende og handler typisk om at afholde interne projektmøder.
Dagligdagen er meget afvekslende og handler typisk om at afholde interne projektmøder.

Deltagerne er dem i virksomheden, der arbejder med udvikling, produktion og salg. Sagerne følges op: ”Hvor skal der sættes ind for at nå vores fælles mål: At tjene flest mulig penge på det enkelte projekt, levere et godt produkt og så have det sjovt, mens vi gør det!”

Christinas afdeling indgår i forskellige netværk og følger udviklingen på boligmarkedet tæt. Mange af samarbejdspartnerne kommer af sig selv for at arbejde sammen med NCC om udviklingsprojekter. Det kan også være en kommune, der udbyder et projekt.

”Projektudviklingsafdelingen er fødeled til vores store hovedforretning – entreprenørbiksen, men i nogle år har vi jo tjent mange penge på boligudvikling.”

”Arbejdstiden er flydende og afhængig af, hvor i projektet, vi er. Når de meget store projekter er ved at være i hus, og kontrakten skal lukkes, er der rigtig travlt med forhandlinger med produktionsafdelingen, med investor, som er ved at købe hele projektet og med at få stykket alle papirer sammen.”

En god projektudvikler er en god projektleder

”Jobbet er utroligt afvekslende. Så snart jeg ser en grundmulighed, trækker jeg den rigtige arkitekt og den rigtige ingeniør og strikker det rigtige projekt sammen med bedst mulig økonomi. Jeg forhandler med grundsælgeren og laver en kontrakt sammen med en advokat.”

”Min opgave er at samle de faglige kompetencer og være tovholder fra starten og derfra projektere og få lavet noget salgsmateriale, når vi ved, hvad der skal bygges.”

Når man gør det godt i en entreprenørvirksomhed, kommer man automatisk videre.
Når man gør det godt i en entreprenørvirksomhed, kommer man automatisk videre.

”Når tingene er klar til salgsstart og byggestart, slipper jeg det mere og indgår en totalentrepriseaftale med vores udførende afdeling. Mit arbejde er dybest set projektledelse, men i en længere periode, end man normalt betragter det i en entreprenørvirksomhed. Så en god projektudvikler er en god projektleder.”

Fremtiden er lys

Christina ser lyst på fremtiden. Både internt og eksternt har hun gode muligheder. Som projektudvikler kan man holde mange bolde i luften på samme tid, man kan få et samarbejde omkring et fælles mål til at fungere med mange mennesker.

”Min karrierevej er gået omkring noget praktisk med jord, noget med renovering af broer, noget med generel projektledelse til udvikling. Vi får se, hvor det fører hen.”

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Christina er i dag ansat i entreprenørfirmaet MT Højgaard som divisionsdirektør for ejendomsprojekter.

Se oversigt over flere interview.