interveiw med programmør i it-virksomhed
Artikel

Programmør (evangelist)

”Vi arbejder for at gøre det nemt for andre at implementere det nye og give det en dansk vinkel," siger Martin Esmann, 28, som er ansat hos Microsoft Danmark i Hellerup.

Han er uddannet diplomingeniør i it og ansat til at opfange de nyeste trends på it-området. Om sit job siger han: "Det kan godt være, at Microsoft pumper en masse ud med amerikansk tankegang bagved, men vi prøver at gøre det mere spiseligt i Danmark.”

Interviewet er lavet i 2009. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

En sælger

Martin har arbejdet hos Rambøll Informatik, derefter et år på Teknologisk Institut som underviser, indtil han kom til Microsoft i 2007 til afdelingen for udvikling og strategi.

Martin er teknologievangelist og skal holde Microsofts udviklere og kunder opdateret om de nyeste teknologier. En evangelist er en forkynder - oprindelig af det kristne budskab - men her altså af den nyeste teknologi.

Studerende er nysgerrige

Martin arbejder helt ude i frontlinjen blandt brugerne og har særlig fokus på studerende i Danmark, men han snakker også med virksomheder. Og så laver han mindre projekter engang imellem.

”Jeg kigger på den nyeste teknologi, vi har. Jeg laver små programmer, prøver nogle ting af, tester om teknologien kan bruges inden for et bestemt arbejdsområde. Bagefter går jeg ud og viser det.”

”Jeg skal engagere de studerende i vores teknologi. Studerende har et andet fokus end virksomhederne."
”Jeg skal engagere de studerende i vores teknologi. Studerende har et andet fokus end virksomhederne."

"De er nysgerrige og med på det nyeste. Desuden har de ikke så mange penge, så nogle gange bliver jeg nødt til at give noget væk.”

Martin inviterer sommetider folk fra USA til Danmark. De kører en tur rundt og fortæller om de nye ting på universiteterne, Aalborg, Århus, Odense og København, RUC og DTU. Reaktionerne, de får ude i miljøerne, giver de som feedback til Microsoft.

”Hvad angår virksomhederne kan vi gå ind og afklare en del af deres opgaver, men reelt set skal vi finde ud af, om vi har en teknologi, der kan hjælpe dem eller ikke. Vi udfærdiger en rapport eller en konklusion, der siger enten ja, det kan vi godt gå ind i, eller nej, det kan vi ikke nu, men om to-tre år kan vi måske.”

”Vi prøver at være uvildige, og bliver på den måde de største kritikere af Microsoft. Det er meget vigtigt for os, at der er troværdighed, og det er meget vigtigt, at vi også har lov til at pege på en alternativ platform fra en konkurrerende virksomhed. Vores råd kan så være: I skal nok gå den vej, hvis I vil have det nu! Hvis I derimod kan vente to år, så er det herovre det sker.”

”Vi prøver desuden at være til stede på konferencer, fx om Next-Web. Vi fortæller om de nye ting. Vi blogger meget, vi laver små video-cards, der viser, hvordan man bruger teknologien.”

Anderledes

”Jeg er en del af Microsoft, men jeg er købt til at være anderledes. Jeg er her, fordi jeg synes, vores teknologi er superfed, men også fordi jeg synes, man skal slå koldt vand i blodet engang imellem. Hvis det ikke giver noget på bundlinjen rent forretningsmæssigt, så er det ikke det værd.”

Når jeg, lige om lidt, blir for gammel

”Jeg er blevet tilbudt noget andet internt, men jeg kan rigtig godt lide det, jeg laver. Så længe jeg har det sjovt, vil jeg gerne fortsætte. Der er en forventning om, at man skal have et ledelsesansvar, have nogen under sig. Det gider jeg faktisk ikke. Jeg kan godt lide at kode, at lave de små programmer og komme ud og præsentere dem.”

”Omvendt har jeg på brugersiden kontakt med studerende. Og om nogle år vil jeg ikke passe i den rolle mere. Så vil jeg kunne arbejde videre med det samme, men med andre brugergrupper.”

Siden sidst

Martin er i dag (2018) freelance udvikler og samtidig partner i virksomheden Bangura Bags, der fremstiller tasker af brugte cykelslanger i Sierra Leone. Firmaet har en butik i København.

Se oversigt over flere interview.