interview med procesteknolog
Artikel

Procesteknolog

Svære matematiske beregninger og komplicerede kemiske formler er en naturlig del af 28-årige Lise Cortilds hverdag.

Hun er ansat som procesteknolog i den kemiske industri, hvor hun arbejder med produktion af forskellige kemiske stoffer - eksempelvis acetone og sprit. Jobbet i firmaet PK Chemicals giver Lise mulighed for at kombinere sine interesserer for fysik, kemi og teknik.

En dygtig grønskolling

"Lise," siger personen og rækker hånden frem. Hun er klædt i blå termovest, blå arbejdsbukser, blå t-shirt og gummistøvler. I lommen hænger et par grønne gummihandsker.

Lise Cortild er procesteknolog og arbejder inden for den kemiske industri. Hun er fra det første hold procesteknologer, der blev uddannet på Laborantskolen i 2002. Hun var derfor lidt usikker på, hvilke forventninger firmaet havde til hende.

"Jeg var da bange for, at jeg ikke var god nok. Og tænkte: 'Puha, hvad vil de dog med sådan en grønskolling som mig.' Men jeg tror, at de valgte en nyuddannet som mig, fordi jeg ikke skal ind og lave om på alting".

"Jeg starter sådan set på bar bund. Jeg har noget viden med fra skolen, men hvad de laver, og hvordan de arbejder på de enkelte fabrikker, vidste jeg jo ikke," tilføjer Lise.

". For det er faktisk meningen. Man skal ikke hænge sig så meget i, hvad der står i jobannoncerne".

På PK Chemicals er der 20 ansatte, og i produktionen, hvor Lise arbejder, er der fem ansatte.

Foto af Lise foran acetonekolonne
Lise viser acetonekolonnen frem

"Det var rart at få arbejde et lille sted. Mine kolleger har været gode til at bakke mig op. Når de så kom og spurgte mig, om jeg ikke lige kunne hjælpe dem, så blev jeg glad, for det betød, at jeg var god nok."

Kemi til firmaer

De produkter, Lise er med til at fremstille, kender folk normalt ikke. Produkterne bliver brugt af andre firmaer i den kemiske industri, som så laver andre produkter. Et af produkterne bliver blandet i luseshampoo.

"Hvilke produkter, vi laver, varierer. Det afhænger af, hvilke ordrer vi får. Vores fabrik er lille, så vi kan nemt omstille os til at lave nye produkter. En af processerne kunne være at blande to eller flere kemiske stoffer, som ved hjælp af en kemisk proces danner et andet stof, en såkaldt syntese".

Når et nyt produkt skal produceres, så laver udviklingsafdelingen nogle forsøg. Når så fabrikken skal til at producere i store mængder, bliver Lise koblet på for at se, om produktionen kan lade sig gøre.

I øjeblikket er Lise ved at optegne destillationskolonnen. Det gør hun i et procesdiagram. Det er en skematiske optegnelse over produktionsprocessen med alle ventiler, pumper, følere osv. Der kan være en del papirarbejde i jobbet.

"Hvis du kan lide at arbejde med dokumentation og produktionsdiagrammer, så kan du vælge at koncentrere dig lidt mere om den del. Da vi producerer til medicinalvirksomheder, så skal vi have et system, der dokumenterer, at vore produkter er ens hver gang - og rene. Vi må ikke gøre andet end det, der står i dokumenterne."

Farlige stoffer

At arbejde med kemiske produkter, kan være farligt. Så Lise er omhyggelig.

"Jeg har da tænkt på, at det kan give et ordentligt knald, hvis et eller andet alvorligt skulle gå galt. Det er man nødt til at tænke over, ellers kan man ikke arbejde sådan et sted. Særligt hvis jeg spilder et eller andet, som er giftigt eller ætser, passer jeg ekstra på."

Når der sker uheld i den kemiske industri i Danmark eller andre steder i verden, bliver Lise lidt ekstra opmærkom.

"Jeg tænker på, hvorfor det mon er sket. Hvis jeg ved, hvad fabrikken laver, så prøver jeg at forestille mig, hvor i processen det kan være gået galt."

Der sker da også fejl, når Lise er på arbejde, og selv om det er små fejl, bliver de noteret, og der bliver lavet en afvigelsesrapport, som kvalitetsafdelingen får.

Foto af Lise ved produktionsapparatet
Ventilen bliver justeret, inden produktionen går i gang

"Vores produkter skal overholde en række krav. De kunder, som bruger produkterne i deres produktion, skal kunne stole på, at vores produkter overholder alle krav om nøjagtighed".

"Du må derfor ikke være bange for at sige, at du har lavet en fejl. For det er utrolig vigtigt, at alt bliver dokumenteret."

En unik procesteknolog

Lise er oprindelig uddannet som køkkenassistent i 1995 (uddannelsen hedder nu ernæringsassistent), men blev træt af arbejdstiderne og valgte efter at have arbejdet et par år i storkøkkener og i en slagterafdeling at uddanne sig til levnedsmiddeltekniker. På første år af uddannelsen fik hun faget procesteknik. Og så var hun solgt.

"Jeg har altid godt kunnet lide fysik og kemi, og procesteknik var lidt derhenad, men mere praktisk orienteret end bare at sidde og kigge i en skolebog. Her kunne du bruge nogle af de kemiske ting, du har lært i en større proces og se, hvordan tingene fungerer."

At Lise kom til at arbejde med at producere kemiske råvarer var et tilfælde. Uddannelsen til procesteknolog giver mange muligheder for at få arbejde inden for den kemiske industri og fødevareindustrien.

"Jeg tror ikke, at der er andre procesteknologer, der har et job som mit. Vi er meget forskellige. Jeg er den eneste pige i produktionen. Og der er mange tunge løft og træk, men du lærer efterhånden forskellige teknikker. I begyndelsen var jeg da ret smadret, når jeg kom hjem. Den fysiske del af jobbet kan da godt skræmme nogle piger væk."

En ukendt uddannelse

Uddannelsen til procesteknolog er ny. Der er derfor heller ikke mange, der kender den. Det oplever Lise tit.

"Det er lidt svært at forklare, hvad jeg laver. Folk ved godt, hvad en sygeplejerske er. Men jeg kan tydeligt se folks spørgende blik, når jeg siger, at jeg er procesteknolog".

Hvis man vil ind og se produktionen, skal man have blå overtrækssko på og et hårnet. Man er lidt nervøs ved at røre ved noget, for det er måske farligt.

Lise bevæger sig hjemmevant og lader sig ikke slå ud af de store maskiner og kar, som er overalt. Hun har prøvet at skille dem ad flere gange. Som procesteknolog skal Lise være både fingersnild og glad for tal.

"Du skal være god til fysik, kemi og matematik. Der er nogle svære beregninger, som du skal kunne klare".

" Og endelig skal du kunne finde ud af at bruge dine hænder, fordi hvis tingene går i stykker, så er du nødt til at gå ud til anlægget og skille det ad og lave det," afslutter Lise med et smil.

Siden sidst

Lise er i dag (2018) ansat som produktionsassistent i medicinalfirmaet Xellia Pharmaceuticals.

Se oversigt over flere interview.