interview med økonoma på hospital
Artikel

Økonoma på hospital

Det startede som en drøm om at blive kok, men i dag leder Trine Mossman i stedet produktionen af al mad til patienterne på Gentofte Hospital, og det er der masser af udfordringer i.

Trine er 37 år og blev færdiguddannet som økonoma i 1994. Trine har været på Gentofte siden 2004.

Ville have mere indflydelse

Da Trine startede på Slagteriskolen i Roskilde, var det for at blive kok. ”Men da jeg var for ung til det, tog jeg i stedet uddannelsen til ernæringsassistent.”

Efter at have arbejdet to år som ernæringsassistent, hvor hun lavede mad i et storkøkken, besluttede Trine sig for at læse videre til økonoma: ”Jeg ville gerne have mere indflydelse på, hvad der blev lavet af mad og være med til at planlægge i stedet for bare at udføre arbejdet,” fortæller Trine.

Sæsonens råvarer

Det er Trines ansvar at lave menuplanerne. ”Der er både menuplaner for den varme og kolde mad og tilbehørsretter som fx supper og desserter og sandwich til mellemmåltider, så der er en masse menuplaner, der kører ved siden af hinanden,” forklarer hun.

Trine leder produktionen af det varme og kolde mad til alle patienter på sygehuset.
Trine leder produktionen af det varme og kolde mad til alle patienter på sygehuset.

Trine sammensætter menuerne ud fra sæsonens råvarer: ”Selvom man nu kan få jordbær året rundt, laver vi ikke jordbærgrød til dessert om vinteren. Så laver vi måske i stedet risengrød. Vi forsøger at lave lette retter som salater om sommeren, mens vi laver meget kål om vinteren.”

Ud fra menuplanen laver Trine arbejdssedler, som personalet udfører deres opgaver efter. ”Det er mig, der fordeler arbejdsopgaverne. Jeg er leder for hele afdelingen, så det er mig, der står for al produktionsplanlægning, arbejdsplanlægning og personale,” siger Trine, der, selvom hun skal beslutte mange ting selvstændigt, også samarbejder med andre økonomaer. De har fordelt opgaverne imellem sig, en står fx indkøb af råvarer.

Trines arbejdsdag ligger normalt fra 8.30-15. ”Men en dag om ugen arbejder jeg sent fra 10-18, og så har jeg en weekendvagt hver 6. uge.”

Hjemmelavet mad

Trine synes det er rart med udfordringer, og dem er der masser af i jobbet: ”Jeg går højt op i at tilberede hjemmelavet mad, og det er en udfordring at finde ud af, hvad jeg synes er kvalitet. Om jeg får snittet hvidkål hjem eller snitter det selv, er ikke så afgørende, men om vi køber Daloon-frikadeller eller laver dem selv, dér er en stor forskel.”

”Så der er udfordringer nok på sådan en stor arbejdsplads."
”Så der er udfordringer nok på sådan en stor arbejdsplads."

Det er også en udfordring for Trine at arbejde sammen med mennesker af forskellige nationaliteter. ”Vi har vist nok 22 forskellige nationaliteter i hele køkkenet, og det er en stor udfordring at tage sager op med så mange forskellige folk,” fortæller hun. "Men det er også sjovt!"

"Man skal være med, for der sker hele tiden noget.”

Mere ledelse

Trine er glad for sit job, men savner dog noget mere erfaring med ledelse. ”Det havde vi ikke ret meget af i løbet af uddannelsen, så det kunne jeg godt forestille mig at læse på et tidspunkt.”

”Men ellers er her tilpas mange udfordringer til, at det ikke bliver kedeligt,” siger Trine.

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Trine er i dag ansat som køkkenchef på Gentofte Hospital.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler