interview med murersvend
Artikel

Murersvend

Ebbe arbejder for tiden med restaurering af Frederik den VIII's Palæ på Amalienborg, hvor Dronning Ingrid boede. Det bliver nu istandsat som bolig for Kronprinseparret.

Ebbe Petersen er 62 år og ansat som murersvend i murerfirmaet A. V. Andersen i Virum.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Rent tilfældigt

”For mig var det noget med at være gået ud af skolen og ikke vide en skid om, hvad man skulle. Det var en ren tilfældighed.”

Ebbe ser tilfreds ud, mens han fortæller om, hvordan hans liv har formet sig til i dag, hvor han udelukkende laver restaureringsarbejde.

”Jeg gad ikke mere gå ud og mure skalmur på akkord og få dårlig ryg. Det har jeg prøvet. Det her arbejde er ikke så enerverende. Der er hele tiden noget nyt.”

Samarbejde

”Vi laver palæpuds på pilastre, søjler og piller, så der er ikke noget tungt slæb i det. Lige så snart du er begyndt, skal du sætte lister op igen, så det er ikke fysisk hårdt på samme måde som det, jeg kalder nyt arbejde. Det er jeg godt tilfreds med.”

Når Ebbe laver lofter indvendigt er det på gammeldags manér med at sømme rør på træforskallingen og kaste ud, inden han pudser.

Det meste arbejde lige nu foregår udvendig. Facaden på bl.a. de kongelige garager til kronebilerne er pudset op med en speciel mørtel.

"Den får et rødligt skær på grund af de små stykker knust tegl, der er i. De er der egentlig for at holde på en passende mængde fugt.”

Han diskuterer alle opgaver med sin formand, Ib. De har arbejdet sammen i adskillige år og kender hinanden ud og ind. De har begge samlet så meget viden og så mange erfaringer, at de er helt enige om, hvordan tingene skal laves.

”Man er nødt til at lære hen ad vejen og spørge, hvor man kan. Og Ib, han har det som blommen i et æg, vi pakker ham ind, og han er reelt nede på halv tid,” siger Ebbe med et grin.

Kongeslottet er et bondehus

Ebbe understreger, at man skal være specielt  indstillet på at lave denne type arbejde,
Ebbe understreger, at man skal være specielt indstillet på at lave denne type arbejde,

”Det er faktisk sjovt at se, at det fine kongelige slot i virkeligheden er bygget som et bondehus. Skillevæggene er af bindingsværk, og de oprindelige gulve er brede planker, der er malet grå.”

Samtidig glæder han sig over, at han har tid til at lave sit arbejde ordentligt: ”Det, vi laver her, er ikke sværere end almindeligt puds, du skal bare vide, hvad du skal lave og hvordan det skal gøres, så du får den rigtige overflade.”

”Det er hårdt på den måde, at man tit arbejder i nogle akavede stillinger, så din arm ligner et ’s’, fx når du ligger ned og skal lave en gesims,” griner han.

Det skal være sjovt

”Så længe jeg kan gå på noget sjovt arbejde, som jeg kan holde til, har jeg ikke lyst til at stoppe, selv om jeg kunne være gået på efterløn.”

Der er mange gamle bygninger, der skal holdes, forklarer Ebbe, så der vil være meget af den slags murerarbejde i fremtiden.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler