interview med murerformand
Artikel

Murerformand

Ib Thykjær Ditlefsen er - trods sine 67 år - stadig aktiv som murerformand. Det skyldes, at han sidder inde med en specialviden om restaurering af gamle bygninger.

Han har netop været med til at restaurere Kronprinseparrets palæ på Amalienborg for murerfirmaet A. V. Andersen i Virum.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Vejen til et liv som murer

Vejen har for Ibs vedkommende været lang. Ib er ud af en murerfamilie. Hans far var murermester i nærheden af Bjerringbro i Midtjylland. Firmaet istandsatte mange gamle kirker i det jyske og byggede enkelte nye.

”Så det med gamle huse har jeg næsten fået ind med modermælken,” siger han.

Da han kom til København i 1980 som 31-årig murersvend, var han med til at restaurere bygningerne i Botanisk Have. Senere opgaver var restaureringen af kuplen på Christiansborg Slotskirke, der blev ødelagt ved en brand i starten af 90’errne.

Helt fremme i sandalerne

Den store forskel på det meste murerarbejde og det, som Ib har med at gøre, er, at restaurering næsten altid handler om at bruge specielle materialer, specielle teknikker og rigtig god tid.

Det med gamle huse har Ib næsten fået ind med modermælken.
Det med gamle huse har Ib næsten fået ind med modermælken.

”På Slotskirken restaurerede vi både kuplen udvendig og kassetteloftet indvendigt. Det var spændende, for det, der bærer pudsen, er lavet af flækkede pilekviste, hvor du vender det runde indad og sømmer dem på enkeltvis på en forskalling af træ.”

Den type opgaver har Ib lært rigtig meget af. Så meget, at han siden har arbejdet for de arkitekter, der vedligeholder og restaurerer gamle bygninger for Slots- og Ejendomsstyrelsen i København.

Ib var sammen med Ebbe bl.a. på Glyptoteket, og det var sjovt, for, som han siger: ”Arkitekterne hørte på, hvad vi sagde. Vores fordel er, at vi har samlet en stor viden om den type arbejde, og det er ikke noget, man ved eller kan læse sig til, man skal have prøvet det. Så uden at rose os selv, vil jeg sige, at vi er helt fremme i sandalerne på det her område.”

Ib udregner tilbudene på alle de fredede bygninger: ”Men jeg har en gut ved siden af, en ung murer i 30’erne, som ordner al papirarbejdet.”

Sidste år var Ib i Venezia for at arbejde. På en ø i lagunen uden for Venezia ligger der et gammelt kloster, San Michele, som skal indrettes til refugium for danske kunstnere og håndværkere.

”Jeg var dernede med en arbejdsmand, en tømrer og en lærling for at lave en foreløbig istandsættelse. Lige nu venter vi på, at de sidste tre munke skal flytte væk derfra. Og så skal der findes nogle flere penge.”

Ting tager sin tid

Sidste år var Ib i Venezia for at arbejde.
Sidste år var Ib i Venezia for at arbejde.

Ib har været med til at lave murerarbejde som del af et kunstværk, bl.a. en skulptur ved Hovedbanegården og den skrå skulptur i Fredensgade.

”Det har været spændende og det er derfor, jeg stadig har lyst til at være med. Tidsplaner generer os ikke. De bliver skubbet stille og roligt. Du møder hele tiden ting, der skal undersøges, inden vi går videre. Der kan være noget svamp eller noget, der lige skal overvejes. Som regel har vi så noget andet, vi kan gå over på. Så der er hele tiden noget at lave, men det er ikke noget, der buldrer derudaf.”

Italiensk

Firmaet, som Ib arbejder for, var en afdeling af MT Højgaard A/S, som nu overtaget af et andet firma, Enemærke & Petersen. De har med Ib fået nogle helt nye specialer inden for restaurering.

Ib skulle være gået på pension for længe siden, men som han siger: ”Jeg bliver ved så længe, jeg synes, det er sjovt. Måske kommer der gang i det i Venezia igen.”

Ib har gået til italiensk for at kunne snakke med håndværkerne dernede.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler