interview med bivirkningsspecialist i medicinalfirma
Artikel

Læge cand.med.

Alle lægemidler kan have bivirkninger. Men de må ikke overskygge den gode effekt, som lægemidlet har. Signes job går ud på at holde øje med et lægemiddels bivirkninger.

Signe Neumann Andersson er 31 år og har en kandidat i medicin. Hun arbejder med medicinens bivirkninger hos Novo Nordisk i Gentofte.

Ville undgå stress

Signe var omkring 15 år, da hun første gang tænkte, at hun ville være læge: "Jeg ville gerne arbejde med mennesker, og jeg har også altid været naturvidenskabeligt interesseret. Jeg syntes, at lægeuddannelsen gav en god mulighed for at kombinere de ting."

Da Signe begyndte at læse medicin, tænkte hun ikke på, at der var læger ansat i medicinalvirksomheder: "Jeg havde egentlig forestillet mig, at jeg skulle være på et hospital," fortæller hun.

Men gennem et studiejob fik hun kendskab til medicinalbranchen, og lige så stille fandt hun ud af, at hun ikke ville være hospitalslæge.

Det blev hun bekræftet i, da hun var i turnus. Turnus er den afsluttende del af lægeuddannelsen, hvor man bl.a. arbejder på et hospital: "Jeg syntes, hverdagen på hospitalet var spændende. Men det var hårdt og stressende. Man er tit den eneste læge på vagt, og derfor er der ikke meget socialt samvær med kolleger."

Derfor søgte Signe job i medicinalbranchen.

Patienternes ambassadør

"Jeg er patientens ambassadør og skal være det kritiske øje på de her lægemidler."
"Jeg er patientens ambassadør og skal være det kritiske øje på de her lægemidler."

Når læger eller patienter oplever bivirkninger ved Novo Nordisks lægemidler, er det Signe og hendes kolleger, der behandler sagerne. Det kan være lægemidler, der er ved at blive testet, inden de bliver godkendt. Eller det kan være lægemidler, der allerede er på markedet.

Jeg analyserer sagerne fra en medicinsk synsvinkel og taster resultaterne ind i en database."

Oplysningerne bliver rapporteret til myndighederne, som overvåger, at alle love og regler følges i lægemiddelindustrien: "Der er lidt detektivarbejde over det," fortæller Signe.

"Man skal gå ind i detaljerne og prøve at finde ud af, hvad der er sket med patienten. Måske læse nogle artikler eller studere nogle undersøgelser for at komme dybere ned i sagen. Hvis man kan lide den slags, så er det et rigtig sjovt job."

Et job med holdånd

"Der er en stor fleksibilitet i jobbet, og jeg kan i høj grad tilrettelægge min dag selv."
"Der er en stor fleksibilitet i jobbet, og jeg kan i høj grad tilrettelægge min dag selv."

Signe har meget samarbejde med kollegerne, og det er hun glad for: "Der er en rigtig god hold-ånd. Alle er utrolig hjælpsomme, og vi har tid til at diskutere tingene igennem. Jeg føler mig rigtig godt tilpas her."

"Og så synes jeg, det er fedt, at der ikke er weekend- og natarbejde, som hvis man havde været læge på et hospital."

Signe har været i jobbet i et års tid, og det har været en udfordring at sætte sig ind i alting: "Men det har været mere spændende, end det har været svært," smiler hun.

Som i så mange job i denne branche, skal man være god til engelsk. Så Signe er glad for, at hun har boet i England et par år.

Måske forskning på sigt

Signe befinder sig rigtig godt med sit arbejde, og hun har ikke umiddelbart andre planer: "På et tidspunkt kunne jeg måske godt tænke mig at komme til at arbejde mere med forskning og udvikling," slutter hun.

Siden sidst

Signe Neumann Andersson er i dag (2019) ansat som kursusleder og akademisk medarbejder i Videnscenter for Helbred og Forsikring, der giver medicinsk rådgivning til forsikringsselskaber og pensionsselskaber.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler