Foto af kosmetiker Anja Larsen
Artikel

Kosmetiker

25 årige Anja K. Larsen blev færdig med kosmetolog for et par måneder siden. Det har været noget af en omvæltning at komme ud i et rigtigt job, men hun er begejstret for det.

Anja er glad for at have prøvet en masse ting, inden hun søgte ind på kosmetikeruddannelsen. Det modnede hende og gjorde hende rustet til at skabe tillid til kunden.

Inspiration i USA

Anja har altid været interesseret i mode og personlig pleje. Efter studentereksamen holdt hun et sabbatår, hvor hun bl.a. rejste rundt i USA og fik endnu mere smag for at arbejde i skønhedsbranchen. Herefter tog hun en 1-årig privat frisøruddannelse.

Endnu en uddannelse

Men Anja ville videre: "Jeg ville gerne uddanne mig noget mere og syntes, at kosmetikeruddannelsen lød spændende. Jeg havde også overvejet den private kosmetologuddannelse, men ville gerne have den statsanerkendte kosmetikeruddannelse, også på grund af det økonomiske."

Kosmetikeruddannelsen er en gratis uddannelse, der udbydes på erhvervsskoler, hvorimod kosmetologuddannelsen er en privat uddannelse, som man selv skal betale for.

"Man skal selv finde sin praktikplads, og det kan være svært. Jeg startede med grundforløbet uden at have en praktikplads og satsede på, at jeg ville finde en undervejs. Min lærer på skolen foreslog, at jeg søgte på klinikken her." Og Anja var heldig - samme dag hun afleverede sin ansøgning, havde hun en praktikaftale med hjem i tasken.

Teori og praktik på uddannelsen

Anja synes, at der var en god balance mellem det teoretiske og det praktiske på skolen. "Jeg valgte specialet 'spa', som handler om kropsbehandlinger, kropsmasker og kropsmassager. Andre valgte 'avanceret hud', hvor man bl.a. lærer om hudterapi med instrumenter og forskellige liftingsprogrammer."

På klinikken - Anja i færd med at give en hudbehandling
Anja i færd med at give en hudbehandling.

Det meste af uddannelsen foregår på praktikstedet, hvor Anja blev lært op af mester selv. I begyndelsen behandlede Anja nogle af klinikkens faste kunder, som de bruger som modeller. "Det første, jeg lærte, var at lave bryn og vipper. Så blev jeg lært op i at 'vokse' (hårfjerning)."

Uddannelsen sluttede af med en svendeprøve, hvor Anja arbejdede med en model i 6 timer: "Jeg skulle vise alt, hvad jeg havde lært. Så det gjaldt om at tilrettelægge dagen, så jeg fik vist så meget som muligt, også i forhold til kundens ønsker."

Nyuddannet på arbejde

Efter uddannelsen fik Anja job på den klinik, hvor hun var blevet udlært. "Det snakkede vi allerede om til den første samtale. Det har hele tiden ligget i luften, at min mester gerne ville ansætte mig, når jeg var udlært."

Første gang Anja stod med en "rigtig" kunde, var hun meget spændt indeni: "Det er en sjov følelse - endelig står man der og er klar til at gøre det, man altid har villet." Men Anja måtte prøve at glemme sin egen nervøsitet, for hun stod jo med en kunde, der forventede at få den samme professionelle behandling, hun var vant til.

Det er nu et par måneder siden, at Anja blev uddannet, og det er gået godt, selv om der er nogle ting, som hun lige skulle vænne sig til. "Der er en verden til forskel mellem skole og job. Man har fx meget kortere tid til hver behandling, end da man var på skolen."

Ingen dans på roser

Rådgivning - en del af jobbet er at give information om hudplejeprodukter.
Det er en del af jobbet at give information om hudplejeprodukter.

Det er på mange måder et krævende job. Man skal følge med i, hvad der foregår, både inden for modeverdenen og generelt. "Alle kunder har forskellige behov, når de kommer ind i klinikken. Man skal 'læse' personen og vide, hvad hendes eller hans behov er."

Det er ikke usædvanligt med arbejdsdage på op til 12 timer. Til gengæld har Anja så nogle faste fridage. "Det er hårdt med de lange dage, og man skal jo være 'på' hele tiden, også når det er kunde nr. 15 den dag. Men jeg har vænnet mig til det. Til gengæld er det et job, der giver én meget. Man møder mange spændende mennesker og har det godt med kollegerne".

Et troværdigheds-job

Anja er glad for, at hun havde prøvet nogle forskellige ting, inden hun søgte ind på uddannelsen. "Jeg havde ikke holdt længe, hvis jeg var kommet direkte fra 9. klasse. Jeg har det godt med, at jeg har haft noget tid til at modne mig som person. Når man kommer ud og arbejder med folk, skal man vide, hvem man selv er - det er jo et 'troværdigheds-job'. Man skal skabe tillid, ellers kommer kunden ikke igen."

"Man skal virkelig brænde for det. Det kræver meget af én, og det er ikke lige sjovt altid. Hvis man er interesseret i uddannelsen, skal man sørge for at få en masse information, tale med lærerne på skolen og med nogle færdiguddannede kosmetikere. Og så er det ellers bare derudad!"

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler