interview med økonomiuddannet kontorassistent
Artikel

Kontoruddannet med økonomi

23-årige Anja Baadsager Poulsen arbejder som regnskabsassistent med fakturaer, bilag, rykkere og andet papirarbejde.

Men en stor og vigtig del af arbejdet er også kommunikation med kunder og medarbejdere. Anja synes, denne blanding af opgaver er helt perfekt.

God til tal

Anja er 23 år og ansat på en stor grafisk virksomhed. På kontoret emmer det af jul og hygge med nisser, lys og blid julemusik. Men arbejdet er alt andet end stillestående.

Der er fart på jobbet, og der er fart på Anja. Anja er kontoruddannet med økonomi som speciale, hun blev færdig for et halvt år siden.

"Efter 9. klasse tog jeg 10. på idrætsefterskole, så har jeg taget hhx, og jeg har været 1/2 år på idrætshøjskole. Det var derfra, jeg begyndte at lede efter praktikplads".

Anja er specielt skrap til tal og regnskab - sprog og stavning er ikke hendes stærke side, så det var naturligt, at hun valgte specialet økonomi.

Egentlig havde Anja tænkt sig at læse videre, men fandt ud af, at hun ikke havde så meget lyst til det på det tidspunkt. Hun ville hellere i gang, og så evt. læse videre senere.

"Min fætter sidder også på kontor, så jeg spurgte til, hvordan det var at være elev, om det var noget med at lave kaffe og så ellers sidde på sin flade. Men det, han kunne fortælle, lød spændende".

Ansat efter elevtiden

foto af regnskabsarbejde
Orden i tingene - Når man arbejder med regnskab, skal tallene stemme 100%.

"I slutningen af højskoletiden begyndte jeg at søge på annoncer, det var klart mest på nettet. Så skrev jeg en ansøgning hertil. Jeg var igennem to samtaler, og så fik jeg altså elevpladsen. Og nu er jeg ansat her".

Anja blev altså ansat samme sted, hvor hun havde været elev.

"Det var noget af en overgang fra at være elev til at være ansat som uddannet. Man fik større ansvar og måtte ligesom markere, både over for sig selv og over for kolleger, at nu bestemte man selv tingene. Man skulle ligesom overskride en grænse.".

"Det er en rigtig god arbejdsplads. Her er mange unge, man kan have det sjovt med, og samtidig mange erfarne der kan rådgive og hjælpe en - det synes jeg er rigtig fedt. En af mine kammerater fra handelsskolen er blevet ansat et sted, hvor der kun er gamle damer, så dér er der ikke så meget spas".

Anja synes, at de kom rundt om de forskellige emner på uddannelsen, men ikke så meget i dybden. Det kan hun godt savne i dag.

Der skal tales med mange mennesker

arbejde ved pc
Det er vigtig at være venlig over for kunder - også over for de besværlige.

"Jeg er i kontakt med mange mennesker hver dag" fortæller Anja.

Hendes hovedopgave som regnskabsassistent er bogføring - en masse med kreditorbilag, fakturaer, debitorer, rykkere og den slags - og det lyder jo som rent papir- og pc-arbejde. Men Anja må løbende tale med firmaets sælgere om deres budgetter, oprettelse af nye kunder i systemet osv.

"Og så er der rigtig mange telefonsamtaler med kunder, der ringer og spørger om alt mulig i forbindelse med regninger og betalinger. Nogle af dem kommer man efterhånden til at kende, når man taler med dem mange gange. Det er hyggeligt. Og så er det fint at mærke, at man kan hjælpe kunder med deres problemer. Det er en rigtig god oplevelse".

Gode råd

Anja kan måske tænke sig at læse videre.

"Men foreløbig bliver jeg her og får noget erfaring, det er også vigtigt at have, hvis man vil søge nyt job".

I den forbindelse er det vigtigt, siger Anja, at man, hvis man søger praktikplads eller nyt arbejde, sætter sig ind i, hvad firmaet fremstiller og arbejder med.

"Det er ikke nok bare at komme og interessere sig for bogholderi, man må vise, at man ved noget om firmaet og om produkter, hvis man vil have jobbet."

På spørgsmålet om, hvad der er vigtigt i et job siger Anja.

"Det er vigtigt at respektere sine kolleger, at tale ordentligt til hinanden, også i stressede perioder. Og så må man søge udfordringer og ikke være bange for at stille dumme spørgsmål. Men man må også kunne sige fra, så man ikke lige pludselig får for meget om ørerne og mister overblikket".

Siden sidst

Anja er i dag (2017) ansat som regnskabsassistent i firmaet Aaholm og Christensen A/S, der producerer løsninger i aluminium og glas til entreprenørvirksomheder i byggebranchen.

Se oversigt over flere interview

Relaterede artikler