interview med farmaceut i medicinalindustrien
Artikel

Kemiker

Mette Hamborg Jensen på 26 år er uddannet farmaceut. Hun arbejder som kemiker hos Novo Nordisk i Bagsværd.

I sit arbejde er hun med til at udvikle medicin til patienter med sukkersyge.

Den lige vej til jobbet

I gymnasiet valgte Mette kemi på højt niveau og vidste allerede dengang, at hun ville noget inden for det naturvidenskabelige område: "Jeg kendte nogle farmaceuter, og jeg vidste, at der var et godt socialt miljø på uddannelsen," siger Mette.

"Jeg anede ikke dengang, at jeg ville ende i en medicinalvirksomhed, jeg valgte i første omgang bare selve uddannelsen."

I løbet af studiet tog Mette et år som skolar. Det betyder, at hun tog orlov og arbejdede på et forskningsprojekt: "Projektet handlede om proteiner, som er en type stoffer, der findes naturligt i kroppen. Insulin er et eksempel på et protein."

Insulin er et stof, kroppen bruger til at nedbryde sukkerstoffer. Hvis man har sukkersyge, kan ens krop ikke selv danne insulin, og derfor skal man have det tilført ved indsprøjtninger.

"Mit speciale på studiet handlede også om insulin, så det var meget naturligt at søge job på Novo Nordisk, der er verdens største producent af netop det lægemiddel."

Farmaceut uden kittel

Mettes opgave er at forbedre det stof, der måske engang bliver til et lægemiddel: "Der er måske 3 forskellige måder at lave produktet på. Vi undersøger hvilken type, der er mest stabil."

Formuleringskemiker går på, at Mette skriver og dokumenterer de farmaceutiske forsøg.
Formuleringskemiker går på, at Mette skriver og dokumenterer de farmaceutiske forsøg.

Mere konkret går Mettes arbejde ud på at planlægge forsøg ved fx at skrive anvisninger til de laboranter, der skal udføre forsøgene i praksis: "Laboranterne melder tilbage til mig, hvis de óbserverer nogle usædvanlige ting eller noget, som vi skal diskutere."

"Jeg er faktisk ikke ret meget i laboratoriet selv. Som farmaceut og kemiker skal man ikke regne med, at man har kittel på særlig tit. Mit arbejde er mere teoretisk."

Arbejde og være sammen med mennesker

"Jeg synes, det er spændende at vurdere data fra forsøgene. At se om vi har løst nogle af de problemstillinger, vi havde i starten."

Branchens mange regler var dog en udfordring for Mette i starten.
Branchens mange regler var dog en udfordring for Mette i starten.

"Og så kan jeg godt lide den store kontaktflade til de mange mennesker, man skal snakke med dagligt. Det synes jeg er noget af det mest spændende; den kommunikation, der foregår på kryds og tværs."

Mette kan også godt lide, når hun skal formidle noget videre: "Det er typisk til møder, hvor jeg fortæller om resultaterne af vores forsøg."

"Hele lægemiddelbranchen er kompliceret af, at alting er bundet op på regler. Men reglerne er der jo af en grund - det er for at få kvaliteten i top."

Udlandet og kommunikation

"På et tidspunkt kunne jeg måske godt tænke mig at komme til udlandet og arbejde i nogle år. Det er der god mulighed for med en uddannelse som farmaceut."

Med hensyn til efteruddannelse tænker Mette på at tage noget om formidling og kommunikation.

En karrieremulighed kunne være at blive projektleder, som er en mere overordnet, koordinerende funktion: "Det kunne være spændende. Jeg kan godt lide kombinationen af det faglige og samarbejdet med mange mennesker," slutter Mette.

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Mette er i dag ansat som Associate Project Manager i biotekvirksomheden Genmab.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler