interview med jordemoder
Artikel

Jordemoder

Lotte Broberg er 31 år og uddannet jordemoder. Hun er ansat på Rigshospitalets fødeafdeling.

Det var lidt tilfældigt, at Lotte tog springet fra jordemoder til vicechefjordemoder, men hun er glad for at have med planlægning at gøre. Så længe hun bare har mulighed for engang imellem at få lov til at være med til en fødsel.

Hørte om en

Da Lotte gik i gymnasiet, hørte hun om jobbet gennem én, hvis søster var jordemoder: ”Det er vist den væsentligste grund til, at jeg valgte at gå den vej - at jeg hørte om hende den gang,” siger Lotte, der blev uddannet jordemoder for fire år siden.

Under uddannelsen blev Lotte hurtigt overbevist om, at det var noget for hende: ”Jeg blev fanget af, at der var en god blanding af konsultationer, hvor du taler med de gravide og laver graviditetsundersøgelser, og af det akutte arbejde der er på en fødegang.”

Efter uddannelsen blev Lotte ansat i et vikariat på Skejby Sygehus, før der var en fast stilling til hende. ”Men der var lige tre måneder, hvor der ikke var timer til mig på Skejby Sygehus. Så valgte jeg at tage til København, og her blev jeg hængende.”

Lotte arbejdede på fødegangen på Rigshospitalet og var glad for det, men da der kom et barselsvikariat som vicechefjordemoder på svanger-/barselsafdelingen, blev Lotte opfordret til at søge det. Det gjorde hun, og da den faste stilling efterfølgende blev ledig, fik hun den.

"Så det har været lidt tilfældigt, at jeg er gået ledervejen, og ikke noget jeg tidligere har haft forstillinger om,” fortæller Lotte, der stadig sørger for at være med ved fødsler af og til.

Kan ikke slippe de gravide

Lotte tager sig af alt, hvad der vedrører personalet, fx medarbejderudviklingssamtaler og ansættelsessamtaler. ”Og så har jeg en del med planlægning af arbejdet at gøre.”

Derfor går Lotte også til en del møder: ”Jeg har det faglige ansvar sammen med overlægen på afdelingen, hvor vi sørger for at følge med og udvikle retningslinjer.”

”Jeg synes, vi har et godt samarbejde på afdelingen. Jeg sørger for at være meget ude i vagtstuen, så jeg ved, hvad der sker. Det er svært at sidde på kontoret og lave retningslinjer, hvis det praktiske arbejde er noget andet, end jeg sidder herinde og tror.”

”Engang imellem er jeg bare almindelig dagvagt, fordi jeg elsker at have med patienter at gøre,” forklarer Lotte.
”Engang imellem er jeg bare almindelig dagvagt, fordi jeg elsker at have med patienter at gøre,” forklarer Lotte.

På papiret er Lottes arbejdsdag otte timer, men den kan godt være længere. Til gengæld har hun hverken natte- eller weekendvagter.

Noget at tage stilling til

”Det er sjovt at være med til at skabe bedre arbejdsforhold for personalet og bedre ophold for patienterne,” siger Lotte.

”Jeg var også vild med at være på fødegangen. Jeg kan godt lide det akutte, hvor man skal kunne handle hurtigt. Det savner jeg nogle gange nu, men hernede har jeg til gengæld en masse bolde i luften på en gang. Der er hele tiden noget, jeg skal forholde mig til, og det passer mig fint.”

”Det må være, fordi jeg føler mig udfordret, at jeg kan lide det, for ellers kan jeg godt køre træt, når der er for meget.”

Bygger på en fremtid

Lotte har et ønske om at tage et lederkursus, som Rigshospitalet tilbyder. Sideløbende med arbejdet har hun dog også læst folkesundhedsvidenskab, som hun regner med at gøre færdig inden for et par år. Hvad uddannelsen skal bruges til, er dog endnu uvist: ”Lige nu er jeg glad for at være her.”

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Lotte arbejder stadig som vicechefjordemoder på Rigshospitalet.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler