interview med it-manager
Artikel

It-manager

31-årige Michel Friis har altid haft ambitioner og fandt hurtigt ud af, at han ville have mere uddannelse end den 2½-årige datamatikeruddannelse. Derfor har han i løbet af seks år gennemført både HD og en MBA uddannelse.

Michel arbejder nu som it-chef i den danske virksomhed Prodesign, der producerer briller, som de eksporterer til store dele af verden.

Introduktion til it-faget

Da Michel i sin tid skulle vælge uddannelse, var der ingen tvivl. Hans fremtidige arbejdskarriere skulle være inden for it-branchen.

"Datamatikeruddannelsen fik jeg anbefalet af andre, som havde taget den. Der var ikke rigtig noget om ledelse på uddannelsen, men den gav mig en god introduktion til it-faget."

"Jeg blev færdig med uddannelsen samtidig med, at den såkaldte it-boble sprang, og der var en overflod af it-folk uden job. Jeg var en af de få heldige, der fik job med det samme som it-konsulent og programmør".

"Efter kun et halvt år valgte jeg at begynde på HD-uddannelsen. Jeg kunne mærke, at en kort uddannelse ikke var nok, hvis man ville mere. Og det ville jeg."

Forståelse for virksomhedsstrukturer

Firmaet var ikke interesseret i at betale for uddannelsen, så Michel valgte selv at betale for sin videreuddannelse.

"HD-studiet gav mig en forståelse for forretningsstrukturer og økonomi i virksomheder. De første to år var en slags basisstudier, hvor jeg fik en grundlæggende virksomhedsforståelse."

"I løbet af de sidste to år er der mulighed for at specialisere sig, og jeg valgte her fagområdet organisation, som er et meget bredt område. Det passede til mit job, hvor jeg bevægede mig mere og mere over i ERP-området."

ERP står for Enterprise Resource Planning og er et ordre- og økonomisystem.

"Når man arbejder med ERP-systemer, så laver man systemer til en virksomheds organisation, så min uddannelse passede rigtig godt til det arbejde."

Headhuntet

Michael taler med medarbejder
Michel taler med en lagermedarbejder om ordresystemet.

"Med tiden arbejdede jeg mere og mere som konsulent inden for lige præcis ERP. Branchen er ikke så stor, og har man vist evner inden for ERP, så hører folk om dig."

Derfor blev Michel efter bare 2 år headhuntet til et andet firma, hvor han blev ansat som ERP-konsulent. Her gjorde han samtidig sin HD færdig.

"Jeg har aldrig fortrudt, at jeg tog en HD, for det er en god basisuddannelse, som gav mig en meget bred viden om området. Men som en af mine undervisere sagde, så er HD'en ikke så "sexet" som en MBA."

Endnu et jobtilbud

Efter kun et år hos IT Forum fik Michel igen et jobtilbud. Denne gang var det en af hans kunder, som tilbød ham jobbet som it-chef.

"Jeg fik en stor chance og muligheden for at udvikle mig i en lederstilling. Samtidig fik jeg for første gang folk under mig. Det var spændende, men også en udfordring."

Firmaet var Michels nuværende arbejdsplads Prodesign, og han indgik en aftale med dem om en slags prøveperiode, da han ikke tidligere havde ledelseserfaring.

"Det første år handlede om at brandslukke og få det hele til at køre, da de havde mistet deres it-chef samtidig med indførelsen af et nyt ERP-system. På det tidspunkt var jeg kun 27 år, og aftalen var, at jeg skulle udvikle mig som leder det første år for at fortsætte i samme stilling hos dem."

MBA-uddannelsen

"Under forhandlingerne med Prodesign talte vi bl.a. om min manglende ledererfaring, og jeg var villig til at tage noget mere uddannelse og forslog selv en MBA."

Det skulle firmaet tygge lidt på, da det ikke er en billig uddannelse, men de accepterede, og Michel begyndte på uddannelsen cirka et år efter.

"Jeg udviklede mig selvfølgelig som leder ved arbejdet i selve firmaet, men jeg kunne tydeligt mærke, at jeg nu var begyndt på en decideret lederuddannelse."

Det har været hårdt for Michel at tage MBA-uddannelsen, fordi han samtidig skulle passe sit arbejde. Der var ikke ekstra fridage til at læse op til en eksamen, men han har fået det ud af uddannelsen, som han ville.

It-manageren ved sit skrivebord
Michel arbejder ind imellem sent for at kunne tale med sin medarbejder i USA.

"Jeg har prioriteret nogle fag frem for andre, fordi mine interesser og behov har ligget et bestemt sted. Jeg har arbejdet hårdt i visse fag og fået høje karakterer, og i andre fag skulle jeg bare bestå. Derfor har jeg kunnet få det til at hænge sammen med både arbejde og privatliv."

"Jeg mener ikke, at man skal tage en MBA for bare at kunne skrive det på visitkortet, man skal gøre det for at udvikle sig selv og udvide sine kompetencer."

MBA'en er en fagligt tung uddannelse, og der skal læses meget materiale. Typisk læser man en bog til hver undervisningsgang.

"Jeg vil anbefale andre at se på, hvor man er i sit liv og sit job, og hvad man vil have ud af uddannelsen."

Ambitioner

"I min nuværende stilling får jeg ikke det fulde udbytte ud af min MBA, så jeg arbejder på at blive tilknyttet opgaver på et mere strategisk niveau i virksomheden, fx som rådgiver i forbindelse med markedsanalyser og strategiske analyser."

Michels uddannelser har været bestemmende for den retning, han er gået. Man kan sige, at han har gjort karriere via de videreuddannelser, han har taget.

"Jeg føler, at jeg har udviklet mig meget de sidste 10 år ved hjælp af mine uddannelser."

Michel drømmer ikke om at blive direktør for 1000 mand, men kan godt lide at have ansvar for et område og have nogle folk til at hjælpe sig."

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2010. Michel er i dag ansat som IT Manager i firmaet Pro Design International A/S

Se oversigt over flere interview.