interview med it-arkitekt
Artikel

It-arkitekt - udvikling

De personlige relationer, Rasmus opbygger i jobbet, er vigtige for ham: ”Jeg hjælper nogle udviklere med deres projekter. Efter sådanne samtaler kan man bagefter få følelsen af at have gjort en forskel. Det, synes jeg, er meget dejligt!”

Rasmus Hauch, 32 år, er uddannet som informatikingeniør. Han er desuden kandidat i datalogi og ansat hos IBM Danmark i København.

Interviewet er lavet i 2009. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Headhunted til jobbet

Under studierne arbejdede Rasmus i et lille it-firma. Firmaet blev opkøbt, og Rasmus blev headhuntet til et firma, der sælger oplysninger om virksomheder i hele verden.

I 2002 overtog IBM it-funktionen i firmaet, og Rasmus fulgte med i købet. Her opdagede han fordelene ved en stor virksomhed, muligheden for at søge hen andre steder i organisationen. Han gennemgik en række kurser og blev uddannet it-arkitekt.

Applikationsarkitekt

Rasmus udøver masser af ledelse i jobbet.
Rasmus udøver masser af ledelse i jobbet.

For det meste er Rasmus på besøg hos kunder. Han møder på kontoret klokken ni og bruger en time på mails. Derefter deltager han i møder og laver en masse dokumentationsarbejde. ”Tager man en beslutning om noget arkitektur, kan man senere gå tilbage og se, hvad grundlaget for beslutningen var.”

Der findes manger forskellige slags it-arkitekter, fx infrastruktur, information, enterprise. Rasmus er applikationsarkitekt.

En typisk opgave for ham er fx udvikling af et projekt, hvor diabetes-patienter kan indberette deres forskellige værdier vedrørende deres sygdom på en hjemmeside. Deres læge kan hente informationen, bearbejde den og justere behandlingen. Der kan også kobles en blodtryksmåler til systemet, så patienterne løbende kan indberette disse værdier.

I sådan et projekt har Rasmus ansvar for systemets tekniske struktur og sammenhæng.

”Der er lederskab i jobbet, herunder projektledelse. Sådanne innovative projekter har ikke så mange mennesker med, seks syv stykker i alt.”

Andre projekter kan have 10-12 personer i teamet, somme tider folk fra udlandet, som han skal finde ud af at arbejde sammen med.

”Jeg havde nogle programmører fra Indien med i et projekt. Jeg besøgte dem på deres midlertidige bopæl i Jylland og inviterede dem til København. Man må som it-arkitekt lære at forstå andre kulturer. Fx er folk fra Indien meget høflige, og tager man dem bare på ordet, kan det gå galt." ”

Rasmus oplevede til et møde at spørge en i teamet, som ikke svarede: ”Det viste sig, at jeg først skulle spørge en anden om tilladelse til at stille spørgsmål til ham. Det har noget med indernes urgamle kastesystem at gøre. Fagligt er de meget dygtige, faktisk dygtigere end os!”

Aha-oplevelser

It-arkitekt i applikationer: "En masse gode følelser i jobbet!"
It-arkitekt i applikationer: "En masse gode følelser i jobbet!"

Rasmus kan godt lide at lave dokumentation: ”Især når jeg ikke bare skal skrive det, jeg ved, men når der er tale om en tankeproces. Når man får en aha-oplevelse, når noget lykkes.”

”Det samme gælder efter en præsentation for en kunde, når alt er forløbet rigtig godt. Det er en rigtig dejlig følelse.”

Og så elsker han de få tilfælde, hvor projektet ender ud i et fysisk produkt, hvor man bagefter kan gå ned i en butik og tage produktet i hånden. ”Det er en rigtig god følelse!”

Egen virksomhed

”Med alle de gode ideer, man får, kan man slet ikke undgå at tænke i baner med egen virksomhed.”

”Omvendt er mulighederne mange og gode i så stor en virksomhed som denne. Du kan flytte dig til andre typer opgaver, du kan flytte til udlandet. At skulle ud og sælge sig selv som selvstændig til en ny virksomhed kræver, at man viser sit værd helt fra bunden og genopfinder sig selv. Det er ikke altid nemt.”

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2009. Rasmus Hauch er i dag (2018) ledende udvikler i en virksomhed, der arbejder med teknologier som AI, machine learning og Data Science.

Se oversigt over flere interview.