interview med indkøbschef i supermarked
Artikel

Indkøbschef

Efter sin HH-uddannelse rejste Karsten som så mange andre unge lidt rundt for at opleve verden, inden han fik en elevplads hos Dansk Supermarked i deres HR-afdeling.

I dag er Karsten Føgh, 35 år, ansat som indkøbschef i Dansk Supermarked i Højbjerg. Hans uddannelsesbaggrund er Kontoruddannelsen.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Et firma med mange muligheder

”Der var rigtig gode muligheder for at gøre karriere inden for virksomheden. Elever blev ansat for, at de skulle blive til noget, og det var derfor, jeg valgte den her branche og Dansk Supermarked.”

Elevtiden blev færdiggjort i Bilkas indkøbsafdeling for nonfoodvarer: ”Jeg skiftede, fordi jeg gerne ville lave noget, der havde mere med økonomi at gøre, og blev efterfølgende ansat i afdelingen.”

Efter et års tid ville Karsten gerne til udlandet igen. ”Jeg fik et job ved et mindre dansk firma, der leverede varer som T-shirts, jeans og lignende til detailhandlen i Europa.”

Karsten arbejdede i Bangladesh i to år, og da han kom tilbage til Danmark, fik han igen job hos sit gamle firma. ”Jeg blev kontaktet af personalechefen i Dansk Supermarked, som tilbød mig et job som indkøber inden for fødevarer, og det takkede jeg ja til.”

Jobbet er et godt match mellem arbejde her og i udlandet.
Jobbet er et godt match mellem arbejde her og i udlandet.

Senere arbejdede Karsten med indkøb af fisk og kom videre til mejerigruppen, hvor han fik ansvaret for ost. ”For et halvt år siden gik indkøbschefen for mejerivarerne på pension, og så fik jeg det job.”

Trendspotter

Indkøbsafdelingen har ansvaret for varerne fra de bliver købt ind, til de bliver solgt i butikken. Den primære opgave er at købe varer, som også kan sælges i butikken.

”Vi har med hele forløbet at gøre fra valg af varetype til emballage, transport, lager og pris. Vi skal fx også se på tidspunktet for salg af en bestemt vare, og hvornår skal der være kampagner på de forskellige varer. ”

Karsten tager sig også af detaljerne omkring indkøb af varer, men overordnet set er det hans ansvar at sørge for, at tingene sker.

”Jeg bruger bl.a. tid på salgsopfølgning og regnskaber. Jeg ser på, hvordan de forskellige varer sælger, og om der er noget, vi kan gøre for at få et bedre salg fx ved hjælp af markedsføring eller emballager. Vi læser også madblade og ser på, hvad der er trendy lige nu på caféer og restauranter for at følge med tiden.”

Karsten er en del på kontoret i Højbjerg, men bruger også tid på leverandørbesøg, messer og butiksbesøg både i Danmark og i udlandet.

" Det er der til gengæld i de perioder, hvor jeg er ude at rejse.”

Vælger selv hvordan

”Jeg arbejder fra otte til halv fem hver dag og har ikke så meget overarbejde."
”Jeg arbejder fra otte til halv fem hver dag og har ikke så meget overarbejde."

Karsten kan godt lide, at arbejdet som indkøbschef er frit – frit inden for nogle rammer: ”Der er resultater, vi skal opnå, men der er mange måder at gøre arbejdet på. Der er ikke nogen, der siger, at man skal gøre tingene, som man altid har gjort det.”

Det kan være en udfordring, når salgstallene er dårlige, og man ikke kan finde en forklaring på hvorfor, mener Karsten. ”Men det er vigtigt, at der er udfordringer i ens arbejde. Det gør det også sjovt.”

Fremtiden må vente

Jobbet er stadig nyt og spændende for Karsten, idet han startede som indkøbschef for mindre end et år siden. ”Der er stadig masser af udfordringer, så jeg har ingen planer om noget andet.”

Se oversigt over flere interview.