interview med global indkøber i entreprenørfirma
Artikel

Global indkøber

Lars Rosgaard Sørensen er 33 år og ansat som projektindkøber hos entreprenørfirmaet MT Højgaard A/S i Fredericia. Hans uddannelsesbaggrund er en BA negot. og en cand.merc i international management.

Lars laver strategiske indkøb. Dvs. at han finder de leverandører i hele verden, han med størst fordel kan handle med lige nu.

Interviewet er lavet i 2007. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Specialviden førte jobbet

Lars har været konsulent i et firma, der rådgiver tyske virksomheder, som vil ind på det skandinaviske marked. De netværksrelationer, han fik opbygget, førte til jobbet som strategisk indkøber.

Strategisk indkøb vil sige, at Lars prøver at finde ud af, hvor i verden man lige nu med størst fordel kan købe bestemte byggematerialer. Lars dækker produkter af stål og glas, rækværker, trapper, facadepartier og lignende.

”Det er en ny måde at gøre tingene på i byggebranchen,” fortæller Lars. ”Mine kolleger startede for et år siden, og jeg kom for tre måneder siden.”

Startede uden viden om byggeteknik

Fra sin uddannelse ved Lars intet om byggeteknik. Derfor må han indsamle al den viden, han kan, om det, han arbejder med. Det handler 80 procent af hans arbejde om.

”Alle indkøb i Danmark foretages af vores egne projektfolk. Når vi skal finde producenter i udlandet, bliver jeg eller en af mine kolleger kørt i stilling.”

Når Lars har konkretiseret opgaven, kan han bruge kompetencerne fra sin uddannelse til at finde ud af, hvor i verden, han skal kigge efter fx stålproducenter.

Lige nu handler Lars mest med leverandører i Kina.
Lige nu handler Lars mest med leverandører i Kina.

”Udfordringen er at identificere de rette samarbejdspartnere. De skal passe til vores mentalitet, vores opfattelse af, hvordan verden hænger sammen. De skal kunne arbejde på engelsk for en vesteuropæisk virksomhed, og de skal have et åbent syn på verden og kunne forstå os og kommunikere med os.”

I næste måned skal Lars til Kina, hvor MT Højgaard A/S i forvejen har nogle samarbejdspartnere, der er godkendt i forhold til kvalitet og arbejdsmiljø. Han har ingen konkrete ordrer med til dem, men nogle projektidéer, som de skal snakke om.

”Det handler meget om de bløde værdier, når vi sidder med dem. Man bruger meget tid på at skabe relationer til producenter i Kina. Jo bedre relationer, jo bedre kan du stole på dem.”

Lars kigger på deres fabrik og undersøger, om de har kvalitetssystemer, der opfylder MT Højgaard's etiske krav til miljø, børnearbejde osv.

”Finder jeg ud af, at de kan klare kravene, kan vi tage fat i de konkrete byggeprojekter, hvor vi opnår en tidsmæssig besparelse eller en økonomisk fordel ved at indgå i den ekstra risiko.”

Når projektfolkene i Danmark har fundet ud af, hvad de skal bruge på det konkrete projekt og fået godkendt leverancerne, tager Lars igen til Kina og indgår kontrakten.

Kæmpe udfordringer

”Der er kæmpe udfordringer i jobbet, og det er slet ikke en vej, jeg havde forestillet mig at gå, mens jeg læste. Jeg kan godt lide at sætte mig ind i ting, som jeg dybest set ikke ved noget om. Bare fordi noget er svært, betyder det jo ikke, at man skal lade være, tværtimod.”

”Risikoen er jo, at materialerne viser sig ikke at kunne bruges. Kvaliteten påhviler normalt producenten. Det gør den principielt også i Kina, men det kan vi ikke bruge til noget. Så vi skal selv kunne stå inde for tingene.”

Internationale muligheder

”Nu skal det lykkes at få styrket vores projektindkøb. Mit eneste perspektiv er alene at få gjort det her til måden, vi køber ind på, og det giver vel en horisont på to-tre år i mit univers.”

MT Højgaard A/S arbejder globalt, fx også i Sydamerika, Dubai, Baltikum, Rusland og andre steder.

”I løbet af nogle år skifter vi sikkert fokus fra Kina til andre steder i verden. Vi håber at kunne skabe så gode relationer at vi kan bruge dem i nogen tid, men vi tænker kun i konkrete projekter.”

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Lars Rosgaard Sørensen er - efter at have været leder i afdelingen for globale indkøb hos MT Højgård A/S - chef for projektindkøb i entreprenørfirmaets afdeling i Odense..

Se oversigt over flere interview.