interview med eud-praktikant i udlandet
Artikel

EUD-praktikant i Wales

Scarlett Petersen er 32 år og elev på industriteknikeruddannelsen ved Københavns Tekniske Skole. Allerede i begyndelsen af sin uddannelse valgte hun at tage et praktikophold i udlandet, hvor turen gik til Wales i England i fem uger.

Hvorfor praktik i udlandet?

Der lå forskellige overvejelser bag Scarletts beslutning om at tage et praktikforløb i udlandet, men et udlandsophold var ikke noget, hun havde i tankerne, da hun startede på uddannelsen.

"Jeg var fire måneder inde i min uddannelse, da skolen kontaktede mig og spurgte om, jeg havde lyst til at tage en praktikperiode i udlandet. Første tænkte jeg på, hvad det ville indebære. Ville det rykke på uddannelsesforløbet, så det blev længere?"

Men Scarlett fandt hurtigt ud af, at praktikopholdet ville blive en del af hendes uddannelse. Hun vendte idéen med sin familie og sagde ja til tilbuddet efter bare tre dage.

"Jeg sagde først og fremmest ja for at få nogle oplevelser. Dernæst for at afprøve det jeg havde lært og få en fornemmelse af, om arbejdet var så fedt, som det er på skolen."

"Jeg skulle ikke forberede så meget andet end at pakke mine ting og møde op."

Skolen havde bl.a. med økonomisk hjælp fra Leonardo da Vinci programmet forberedt alt på forhånd. Det gjaldt både transporten, praktikpladsen i en virksomhed og et sted at bo.

Tog SU'en med

Der var ingen elevløn til Scarlett under opholdet, men da hun var i gang med grundforløbet på det tidspunkt, kunne hun tage sin SU med til England.

"Det var ikke så dyrt derovre, og tænker man lidt over, hvad man bruger penge på, så kan SU godt strække i de fem uger, man er afsted."

"Jeg skulle jo ikke betale husleje, så pengene gik til at leve for, og jeg brugte mellem 2.500 - 3.000 kr. i den periode."

Praktikken

"Rent fagligt har jeg ikke lært noget i Wales, som jeg ikke kunne have lært i Danmark. Men rent personligt lærte jeg at tro på min egne evner og stole på, at jeg kan mit stof."

"Jeg fik frie tøjler og beviste, at det kunne jeg godt klare. Og jeg kunne nok en del mere, end hvad jeg havde regnet med."

Foto af Scarlett foran en af maskinerne på skolen
På uddannelsen lærer eleverne at bruge maskiner, der kan dreje, bore og fræse i fx metal

Scarlett fik megen ros af sin mester og fik også tilbudt en læreplads, da hun havde afsluttet de fem ugers praktik.

Ingeniøren, som Scarlett gik under, gav hende også udfordringer med ingeniøropgaver, som hun løste til stor tilfredsstillelse. Han mente, at Scarlett skulle læse videre til ingeniør.

"Det har været en fantastisk oplevelse, og det har givet mig selvtillid i forhold til min uddannelse og mit fag i det hele taget. Personligt og fagligt har opholdet modnet mig."

Boede privat

Scarlett boede hos en familie i Llangollen, og fordi hun er 32 år, så var det til at starte med lidt svært at bo hos en familie, som var vant til at have meget unge elever boende."

"Deres indstilling fra begyndelse var, at jeg var det næste kid i flokken og skulle være en del af huset og pligterne. Så jeg måtte lige huske dem på, at jeg altså var noget ældre og ikke manglede en mor og far."

"Men det endte med, at jeg fik lov til at passe mit arbejde, vaske mit eget tøj og bare hygge mig i min fritid."

Der blev også tid til at tage ud og se landskaberne og opleve det lokale liv med polo og pubberne og også få besøg af kæresten fra Danmark.

Bevarer kontakt til mester

Scarlett tog opholdet meget seriøst og passede sit job i de fem uger, hun var der.

"Erfaringen og referencen er vigtig og kan være med til at bane vejen for et fremtidigt job. Så i stedet for at gå på pub, ville jeg hellere skabe gode kontakter, så jeg en dag måske kan komme tilbage."

"Jeg har stadig kontakt til en anden lærling og til min mester. De var meget imponerede over mit arbejde og vil rigtig gerne vil have, at jeg laver arbejdstegninger til dem herhjemme fra. Så jeg har fået Danmark på kortet i Wales."

Scarletts fremtid

Lærepladsen hos Disa i Herlev er på plads, og Scarlett starter om et par måneder.

"Nu skal jeg bare lære alt, hvad jeg kan komme i nærheden af og gøre uddannelsen færdig."

"Min plan er efterfølgende at få noget arbejdserfaring og så en dag tage noget mere uddannelse - måske inden for det ingeniørfaglige område."

Scarletts tip til elever på erhvervsuddannelserne, som overvejer praktik i udlandet, er at springe ud i det og tage af sted.

"Venner og familie kan godt undvære dem i fem uger. Det er en oplevelse, man ikke kan købe sig til og en mulighed, man kun får en gang i livet. Så er det op til en selv at skabe succes."

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler