interview med 9. klasse elev i erhvervspraktik
Artikel

Erhvervspraktikant

Trine Christensen har brugt sin erhvervspraktik i 9. klasse til at afprøve sit ønske om at blive advokat.

Det er spændende, men også hårdt i Retten i Roskilde. Nu er de anklagede på bænken ikke kun skuespillere i film, men virkelige mennesker.

Ikke en film

Lige før jul var Trine i erhvervspraktik ved Retten i Roskilde. Trine drømmer om at blive advokat, og hun er ikke blevet mindre sikker i sin sag efter at have overværet retssagerne i Roskilde.

"Jeg er med i retssalen som tilhører til sagerne. Nogle af dommerne tager mig også med ind, når dommerne og domsmændene skal votere, hvad dommen skal være.

"Det har været rigtig spændende at komme med ind og høre en retssag. Jeg har aldrig prøvet det før. Men det kan også være lidt hårdt nogen gange, når det er nogle unge mennesker."

"Man skal lige vænne sig til det. I fjernsynet er det bare film, men her er det virkelighed. Det er meget hårdt, og der er store kontraster."

"Den sigtede kan fx være en, der har lavet dokumentfalsk, uagtsomt manddrab eller vold. Det er ikke som på fjernsynet, det er ikke som Amys Ret eller Alley, det er det slet ikke! Her er det virkelighed, og man forestiller sig ikke, at det er sådan."

Trines plan

foto af retslokale
Byretten - måske Trines kommende arbejdsplads.

Trine vil i gymnasiet og derefter læse jura på universitetet. Senere skal hun beslutte sig for, hvordan hun vil bruge sin juridiske uddannelse. En karriere inden for politiet og som offentlig anklager er en mulighed, der optager hende meget. Derimod er hun ret sikker på, at hun ikke vil være forsvarer.

"Jeg tror, det er fordi, jeg ikke vil forsvare en skyldig. Men på den anden side kan man også sige, jeg vil ikke anklage en uskyldig.

Det er et dilemma, som Trine er opmærksom på, og hun ved ikke endnu, hvordan det skal håndteres. Lige nu føler hun, at hun har fået en god fornemmelse af, hvordan det er at være dommer og anklager. Ud over at være et arbejde, er det menneskers skæbne, man er med til at afgøre. Under retssagen prøver hun at forestille sig, om de virkelig har gjort det, de er sigtet for.

"Jeg får også en fornemmelse af, hvad det er for nogen mennesker, der sidder på anklagebænken. Man kommer ikke tæt ind på livet af dem, men man lærer dem lidt at kende, ud fra hvad de siger, og hvordan de opfører sig.

"Fx var der en, der havde en voldssag, og der var jeg sikker på, at han var skyldig, selv om han erklærede sig ikke skyldig i meget af det. Men der var mange beviser på, at han var skyldig. Der var vidner på det. Så hans forklaring troede jeg ikke på."

Vil bruge sine gode karakterer

Trines interesse for jura, startede med hendes temmelig gode karakterer. En af hendes venner syntes, hun skulle udnytte sine karakterer endnu bedre. Han syntes tilmed, hun altid havde været god til at sætte sig ind i ting.

"Jeg snakkede med min mor om, at det kunne være meget spændende at komme i erhvervspraktik. Jeg spurgte en, som havde sit eget advokatfirma, men hun sagde, at jeg skulle prøve i retten. Så skrev jeg en ansøgning herop, og en uges tid efter fik jeg svar om, at jeg godt kunne komme herop."

Trine er på arbejde lige så længe, der er retssager. En dag var den sagsøgte ikke mødt op, så der måtte hun gå hjem efter 20 minutter. En anden dag varede retsmødet fra klokken 10 til 13. Og bagefter skulle Trine videre til en anden sag. Det var en lang dag.

foto af erhvervspraktikant ved pc
Meget juridisk arbejde foregår ved skrivebordet.

Trine ved godt, at hun som rigtig advokat vil få en masse arbejde på kontoret. Der vil være mange sider papir at sætte sig ind i, meget arbejde med at slå op i love og forberede sig til retsmøderne.

"Jeg havde regnet med, at det måske ikke ville være noget for mig, når jeg kom ud og så det, men jeg har bare fået endnu mere lyst til det."

I erhvervspraktik flere gange

Trine synes, det er en god idé med erhvervspraktik. I 8. klasse ville hun gerne være pædagog, men praktik i en børnehave viste, at det var slet ikke noget for hende.

Hun har planer om endnu en erhvervspraktik, nemlig i en bank. Hun vil prøve at arbejde med økonomi. Det er for at finde ud af, om hun skal vælge handelsgymnasiet i stedet for almindeligt gymnasium. Hun synes, det er fedt at komme ud og prøve tingene i virkeligheden.

Se oversigt over flere interview.