interview med to hhx-elever
Artikel

Elever på hhx

"Handelsskolen har mange fag, der handler om, hvad der sker i samfundet her og nu, og det synes vi er spændende", siger Julie og Stinne, der går på Handelsskolen Ishøj og Taastrup.

Begge er glade for hhx. Det kræver en indsats at få gode karakterer, men der er bestemt plads til venner og fester på skolen.

Interessante fag

Handelsskolen Ishøj og Taastrup er stor. Der går ca. 900 elever på skolen i Ishøj, og i frikvarteret er der både liv på gangene og ude foran på parkeringspladsen, hvor dem, der ryger, står. Det er nemlig forbudt at ryge inde på skolen.

Vi har fået lov til at låne studievejlederkontoret, som er det sted, der lige nu er mest ro til vores samtale om, hvordan det er at gå på hhx.

Julie går i 2. hhx og valgte handelsskolen direkte efter 9. klasse:

"Jeg vidste, at jeg ville læse videre senere, og derfor skulle jeg have en gymnasial uddannelse. Jeg valgte handelsskolen, fordi jeg er glad for matematiske fag og synes, at specielt handelsfagene er interessante. De handler om, hvad der sker nu. Man kan relatere den viden, man får, til samfundet og til det, man læser i aviserne og ser i fjernsynet."

Stinne supplerer med at sige, at hun synes specielt fagene erhvervsret og international økonomi er spændende, fordi det netop er noget, man hører om hele tiden.

"Ja, og EU", tilføjer Julie. "Men man får også en god almen viden her. Til gengæld synes jeg ikke, jeg lærer helt så meget i matematik, som jeg havde foventet. Men nu er jeg også meget matematisk orienteret."

Stinne går i 3. hhx og dyrker samtidig sport på professionelt plan. Hendes store lidenskab er vandski, og hun er tilknyttet Team Danmark.

Efter 9. klasse var Stinne et år i udlandet i forbindelse med sin sport. Da hun kom hjem, begyndte hun på hhx - mest fordi hun troede, det ikke var helt så svært som det almene gymnasium og derfor bedre kunne kombineres med hendes sport.

"Men det er det", siger Stinne. "Man skal ikke tro, man slipper nemmere, men de er flinke her på skolen og tager hensyn til, at jeg dyrker så meget sport ved siden af. Skolen har i forvejen et samarbejde med Team Danmark, og derfor kan jeg indimellem få nogle ekstra timer."

Ingen eksamen uden indsats

foto af hhx-elever i biblioteket
I skolens bibliotek kan man finde hjælp til opgaverne.

Begge er enige om, at det kræver en indsats at få noget ud af skolen og få rimelige karakterer. Især 2. hhx er lidt hård, blandt andet fordi der er mange afleveringer af skriftlige opgaver.

"Og så kan ens skolebaggrund godt betyde noget for, hvordan det går," bemærker Julie. "Lærerne har sjældent tid til at samle op på det, man ikke har lært i folkeskolen. Man kan selvfølgelig gå i lektiecafé, men det kan jo ikke rette op på alting."

"Man må også overvinde sin generthed og deltage aktivt i undervisningen, lige som det ikke nytter at pjække for meget. Men hvis man tager sig lidt sammen, er det heller ikke sværere."

"Interessen for fagene er det vigtigste", tilføjer Stinne. "Og så er det vigtigt, at lærerne ikke har for travlt, men giver sig tid til den enkelte. Det er ikke godt, når holdene er for store."

På Stinnes hold er der 30 elever, og det er lige i overkanten, synes hun. Julies hold begyndte med 35 i 1. hhx, men nu - halvandet år efter - er det nede på 25, og det er hun godt tilfreds med.

Vennerne og kammeraterne

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det klare svar, at det er meget, meget vigtigt, at have gode klassekammerater og gode venner. Det betyder en hel masse for, om man har lyst til at komme hen på skolen hver dag. Og som på de fleste andre skoler er der både fredagsbar og fester.

"Men man skal passe på, at det ikke tager overhånd, det med vennerne og festerne", indskyder Stinne. "Det kan nemt komme til at fylde for meget i forhold til skolen og lektierne".

"Man bliver nødt til at beslutte sig for at være ligeglad med at blive kaldt stræber, fordi man godt vil passe sine ting ordentligt og have noget ud af undervisningen", siger Julie. "- Og man kan jo sagtens være med til fester og have venner, selvom man passer sin skole."

Det svære valg

foto af hhx-elever i skolens gårdhave
Skolens gårdhave er et godt sted at være om sommeren.

Selvfølgelig tænker de begge på, at de helst skal have et ordentligt karaktergennemsnit i den afsluttende eksamen. Men hverken Stinne eller Julie har fundet ud af, hvilken uddannelse de godt kunne tænke sig. Derfor har de endnu ikke undersøgt de forskellige uddannelsers karakterkrav.

"Jeg skal helt sikkert til udlandet et år, når jeg er færdig med hhx", fortæller Julie. "Jeg er 18 år, inden jeg er færdig, og jeg kan godt mærke, at jeg trænger til noget andet end at gå i skole i en periode - og så vil jeg gerne blive rigtig god til engelsk. Måske jeg også kunne finde en uddannelse, hvor jeg kan begynde i en praktikplads i en virksomhed."

Stinne skal nok også til udlandet med sine vandski. "Måske jeg vil uddanne mig i et andet land, hvor jeg bedre kan kombinere min sport med det at læse. Men lige nu ved jeg ikke, hvad det skulle være. Tænk hvis vi om 10 år stadig ikke ved, hvad vi vil være - " Usikkerheden hænger lidt i luften mellem pigerne.

Her slutter vi og bliver enige om, at så galt går det nok ikke, og at de jo også skal tale med studievejlederen nogle gange endnu.

Og jo, de føler sig en lille smule pressede af politikernes snak om, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få den uddannelse og komme i gang - men det løser ikke deres problem med at tage den endelige beslutning, for der er så meget at vælge mellem, og hvad nu hvis man valgte forkert?

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2005. Julie og Stinne har forlængst afsluttet deres hhx-eksamen. Handelsskolen Ishøj og Taastrup hedder i dag CPH West, hhx Ishøj.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler