interview med it-supporter
Artikel

It-supporter

Morten Bülow Nielsen er 19 år og it-supporter. Hans arbejdsdag med computere, printere, serversystemer og programmer er meget udadvendt.

Morten hjælper nemlig virksomhedens ansatte med brugen af udstyret og sørger for drift og udbedring af fejl. Uden at være nørdet!

Interviewet er lavet i 2006. Interviewet er derfor ikke nødvendigvis dækkende for interviewpersonens aktuelle forhold.

Altid computer

Mortens interesse for computere har været der så længe, han husker. "Jeg har leget med gode gamle ting, bl.a. en 486'er tror jeg, det var. Jeg havde spil på den og begyndte at udvikle hjemmesider fra jeg var 13 år. Der var en kammerat, der lavede billeder, og så lavede jeg programmering og designet til dem."

"Jeg røg ud i praktik i Danmarks Radios it-afdeling, hvor der ikke var noget web, men en helpdesk hvor jeg arbejdede med support. Så det har bare kørt videre derfra!"

foto af servertjek
Morten kontrollerer hjertet i it-systemerne.

Det, som Morten primært laver i dag, er at supportere brugere i det store hus og holde nogle servere i live. Ind imellem har han vagt ved telefonen og en særlig Help Desk.

Det fedeste ved jobbet

"Det er et meget, meget varieret job. Alt er bare blandet sammen, og der kommer altid nye ting. Der er selvfølgelig også de sædvanlige ting med oprydning og sådan noget, men jeg kan især godt lide at have kontakt med brugere."

"De er taknemmelige, når man kommer og laver det, hvis der er noget, de ikke kan finde ud af. Selvom det er en åndssvag lille ting, kan de måske blive lidt småpinlige over det, men at hjælpe dem med det, så det virker, det synes jeg er fedt."

"Jeg er den type, som passer til sådan noget her, for jeg kan godt lide den menneskelige kontakt, jeg kan godt lide computere, og jeg kan godt lide at lave mange forskellige ting hele tiden."

Mange har fordomme om it-folk, fx at de snakker et sprog, som almindelige mennesker ikke forstår. Morten kender godt fordommene og forklarer, hvorfor det kan se sådan ud:

foto af servertjek
Brugerne er taknemmelige for hjælpen.

"Når man skal guide brugerne, skal man sige: Så går du derind, og så går du derind og så derind, og så skal du bruge den funktion og bagefter den funktion. Når teknikere er sammen, siger vi bare, gå ind i det der! Så ved vi, hvad vi snakker om! Det er bare en ting, der ligger inde i vores hoveder, fordi vi sidder og roder med det til dagligt - hele tiden."

Det varierede job

"Nu har jeg været her i 5-6 måneder, og der går ikke en uge, hvor jeg ikke lærer noget nyt. Og jeg har stadig ting, som jeg har sat på ventelisten, som jeg lige skal kigge på. Det er hele tiden et spørgsmål om tid og at prioritere."

"En anden ting i jobbet er at lave nye ting, fx sætte nye servere op. Det kan også være nye programmer, som vi skal lære at kende. Lige nu står jeg med en udfordring, hvor jeg skal til at lære noget Navision Attain. En eller anden dag kunne jeg godt tænke mig at lære noget mere økonomiuddannelse og gå lidt dybere ind i tingene."

"Du behøver ikke at være god til matematik, og du behøver heller ikke at være verdens bedste til dansk. Engelsk er godt at have, og at kunne skrive lidt engelsk. Man skal være god til at tænke og arbejde selvstændigt og arbejde i gruppe."

"Når vi laver projekter, bliver vi sat i grupper og skriver nogle ting. Vi kan også lave fejlsøgning på nogle systemer, fx tre personer, og alle kommer ind med deres viden, og så sætter man det sammen og finder faktisk fejlen. Det er gruppearbejde, fordi vi har et fælles mål."

Her er ingen nørder

foto af minigolf
Ind imellem arbejdsopgaverne spilles minigolf.

Fordommen om, at it-folk kan være lidt nørdede, giver Morten ikke noget for. "Jeg har da været steder, hvor it-folk er meget indelukkede og måske lidt nørdede, men jeg betragter ikke mig selv som indelukket. Og mit arbejde - hvor jeg har en help-desk funktion og skal kunne snakke med brugere - er faktisk meget udadvendt."

I fritiden er Morten sammen med vennerne og sammen med sin kæreste. Han bruger også en del tid på computere, fordi der er nogle ting, han har lyst til at lære. Bl.a. leger han med styresystemet Linux.

Morten synes, at Microsoft styrer markedet for meget. Heldigvis findes der et hav af andre systemer, bl.a. Linux, der er indrettet, så den opfører sig som en Microsoft.

"It-verden er jo lidt blandet sammen med økonomi, og alle virksomheder har et kæmpemæssigt økonomisystem. Nogle bruger SAP, nogle bruger Navision. Det vil jeg godt lære, så jeg en dag kan få et andet job. Hvis jeg en dag skulle gå hen og blive chef, så er det meget rart at have det som baggrund også."

Morten og fremtiden

"Lige nu har jeg det meget godt her, men der kommer selvfølgelig på et eller andet tidspunkt et ønskejob, det kunne være i udlandet eller i Danmark. Det ved jeg faktisk ikke. Jeg ser åbent og positivt på det."

"It-verden udvikler sig hele tiden og i stor hast. Jeg følger bare med i udviklingen og ser, hvad der sker. Systemerne bliver mere selvstændige, der bliver mindre it-folk i virksomhederne. Jeg vil gætte på, at om tyve år, så har vi nogle systemer, Artificial Intelligence, der kan stå og passe sig selv, systemer man næsten kan stå og snakke til, og så gør de tingene. Jeg tror, man bare skal udvikle sig med fremtiden."

Mortens råd til unge it-interesserede er: "Hvis man er femten år og godt kan lide computere og baggrunden for dem, hvordan systemerne fungerer og elsker at snakke med mennesker, så er det genialt at gå ind i it-verden."

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler