interveiw med grafisk designer
Artikel

Grafisk designer

Form, farver og stil er Mette Funcks ekspertiseområde, når hun arbejder med udformning af bl.a. magasiner og årsrapporter. Mettes arbejde er også hendes hobby, og det er et privilegium, mener hun.

Som grafisk designer har Mette arbejdet på både forlag og i reklamebranchen. Nu layouter hun årsrapporter og magasiner hos Datagraf.

I samarbejde med kunden

Sidst på dagen en torsdag eftermiddag finder man Mette i fuld gang med at lave de sidste rettelser i en årsrapport, som hun har lavet for ISS.

Hun har et headset på hovedet og kunden i røret, mens hun sidder med en lille kuglepen-lignende ting, der fungerer som en mus. Sammen finder de den side i det 100 side store dokument, hvor kunden har fundet en fejl.

"Mit arbejde med denne rapport har bestået i at tilrettelægge og layoute den. Det vil sige, at jeg lagt teksten ind i de designrammer, der er for denne kunde og sat alle regnskabstallene op. Et meget præcist arbejde, der ikke må gå galt."

Kun 20 blev optaget

Mette er uddannet fra Mediehøjskolen (nu Danmarks Medie- og Journalisthøjskole), hvor hun har taget uddannelsen grafisk kommunikation, som dengang varede 2 år.

Mette arbejder ved computeren
Mette er ofte i daglig kontakt med sin kunde, når hun arbejder med de store årsrapporter.

"Jeg lærte rigtig meget, men der er selvfølgelig mange ting, som man først virkelig får sans for, når man kommer ud i den virkelige verden."

Mette var 25 år, da hun blev færdig med uddannelsen, og hun var så heldig at komme ind første gang, hun søgte.

"Der er almindeligt at folk søger ind 4-5 gange, inden de bliver optaget. Det er et nåleøje, man skal igennem, og vi var kun 20, der blev optaget."

For at blive taget i betragtning til optagelsesprøven skulle man enten have en studentereksamen plus 1 års relevant erhvervserfaring eller alene 3 års erhvervserfaring. Derfor måtte Mette ud og have noget erhvervserfaring, inden hun søgte ind.

"Så snart jeg følte mig klar, søgte jeg ind på en tegnestue, hvor jeg fungerede som assistent. Her fik jeg erfaring med den grafiske branche, fik en masse træning og søgte ind på skolen året efter. Jeg kom ind i første forsøg, hvilket jeg ikke havde regnet med."

Headhuntet

Det første job fik Mette allerede, inden hun var færdig med sin uddannelse.

"Jeg blev hentet til et lille forlag, hvor jeg bl.a. fik lov til at lave bogklubberne. Jeg sad der alene som designer, så det var lidt ensomt. Men det var super fedt og et godt job."

"Det gode er jo, at den grafiske branche er en meget lille verden, og mange kender hinanden. Så hvis man har et godt netværk, så er det nemmere at komme i kontakt med de firmaer, der søger medarbejdere."

Dernæst blev Mette headhuntet til et nyt firma, hvor hun var med til at starte et webbaseret sms-projekt til et teenagesite.

"Jeg arbejdede som web-designer, og det var noget helt andet end forlaget. Jeg gik fra at arbejde med tryk og print, som var noget, man kunne tage at føle på, til et univers hvor alt gik meget hurtigt, og billederne skiftede hver dag. Det var ret sjovt."

Efter 11. september led firmaet under stor nedgang, og Mette blev fyret. Hun søgte ind hos et reklamebureau, hvor hun arbejdede i 5 år, men skiftede igen for cirka et år siden til Datagraf.

Bestemmer selv

Hver morgen taler Mette med sin teamleder om, hvilke opgaver hun har i løbet af dagen, og om det er nok til at fylde dagen ud.

"Så tilrettelægger jeg min dag og går i gang. Jeg har som regel en 3-4 opgaver på en gang."

Mette arbejder bl.a. med årsrapporter og magasiner, som hun laver fast. Dagene, hvor Mette arbejder med magasinerne, kører ofte efter samme model.

"Jeg starter med at få manuskriptet fra kunden, og nogle gange mødes vi, hvor jeg bliver briefet. Så går jeg i gang med at typografere og layoute med det billedmateriale, der er. Nogle gange skal jeg selv finde billeder. Men jeg ved, hvordan det skal se ud, fordi der er en ramme eller et princip-layout, som jeg skal følge."

den grafiske pen erstatter musen
Alt Mettes arbejde foregår ved computeren og tegnepladen, der fungerer som en mus.

"Mit job er at få det til at se godt ud. Jeg tager ikke stilling til indholdet, men til formen. Jeg sætter det op på siderne, sådan som jeg mener, at det er indbydende og læsbart."

Arbejdet med årsrapporterne er lidt mere intenst, og det er en noget anden arbejdsform, hvor Mette skal være 100 % til rådighed for kunden.

"Det fede ved jobbet her hos Datagraf er, at jeg selv får lov at bestemme - altså at jeg er min egen projektleder, selvfølgelig inden for rammerne. Jeg strukturerer selv min dag, og det kan jeg rigtig godt lide."

At leve af sin hobby

"Generelt set kan man sige, at jeg lever af min hobby, og det er jeg glad for. Det er et privilegium. Og jeg er meget glad for at arbejde i det her firma, hvor jeg er nu, for der er virkelig en omsorg for medarbejderne. Der bliver lyttet meget, og man bliver hørt."

Mette har kun været i sit nuværende firma i et år, der er stadig mange muligheder her.

Telefonen ringer igen. Kunden har fundet en kommafejl i årsrapporten. Mette retter fejlen, konverterer filen til et pdf-dokument og sender endelig 3 måneders arbejde til trykkeren.

Siden sidst

Interviewet blev lavet i 2008. Mette arbejder i dag som grafisk designer i firmaet Datagraf.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler