interview med fotograf
Artikel

Fotograf

Patricia er 28 år og arbejder som selvstændig modefotograf. For hende er processen i arbejdet med at fotografere lige så spændende som selve billedet. I jobbet som fotograf er ingen dage ens.

Patricia betrager sin karriere som fotograf fra elevtiden i Herning til den nuværende freelancetilværelse i København som en evig læringsproces. Drømmen er at lære videre i udlandet.

Koordineringsarbejde

Republikken hedder kontoret, hvor Patricia holder til det meste af tiden. Det er et kontorfællesskab, hvor der sidder arkitekter, designere og en række andre kreative mennesker. Republikken er også Patricias kontor, og de fleste af sine hverdage tilbringer hun her.

Patricias speciale er modefotografi, og hun laver meget andet udover at tage selve billederne: "Når jeg skal ud og fotografere, bruger jeg omkring en uge forinden på at finde enten location eller studie. Jeg finder en model, booker en makeupartist og en stylist, og så sørger jeg for, at alle kan på det samme tidspunkt. Det er lidt et koordineringsarbejde - til tider er jeg en slags projektleder."

"Efter fotooptagelsen afleverer jeg billederne hos en billedretouchør - hvis der er penge til det. Ellers laver jeg selv billedbehandlingen, og det kan der godt gå nogle dage med, for billedbehandling tager lang tid."

For Patricia er processen ved selve fotograferingen lige så spændende som det at lave et flot billede: "Fra min første ide til samarbejdet med stylisten og makeupartisten til kommunikationen med modellen og igennem det forløb at få udtrykt det, som både jeg og fx make-up artisten gerne vil med billedet. Det, synes jeg, er spændende."

Patricia igang med at fotografere en model
Selve fotooptagelsen varer for det meste kun en enkelt dag.

Andre gange er det samarbejdet med reklamebureauet eller kunden, som er spændende. Kundens ønsker og krav skal Patricia forsøge at opfylde med sin egen stil.

Med fotografi er ingen dage ens. Oftest er det utroligt varierende arbejdstider, og det er som regel ikke et 8-16 job, heller ikke når man er elev. Det skal man være forberedt på.

En tur til Jylland

Elevtiden foregik i Herning hos modefotografen Gunnar Merrild. I løbet af uddannelsen skulle Patricia en gang om året på skoleophold på Medieskolen i Viborg. Her fik hun lov til at arbejde intensivt med sine egne billeder og projekter.

"Som elev lavede jeg alt undtagen at trykke på knappen. Jeg gjorde alt klar for chefen og sørgede for, at han kunne gøre sit arbejde bedst muligt. Rent fagligt var jeg mere en iagttager, men man lærer rigtig meget ved at se og være opmærksom på, hvordan han gør."

Patricia fortæller, at hun har lært rigtig meget på uddannelsen og i sin elevtid men føler samtidig at en ny læretid starter, nu hvor hun skal stå på egne ben: "Man lærer noget nyt hele tiden og får nye erfaringer."

Nyuddannet og selvstændig

Det er aldrig let at starte et nyt firma op, og det tager for det meste noget tid, førend man får kunder nok til at kunne leve af det. Sådan var det også for Patricia.

"Jeg havde været væk fra København et stykke tid, så jeg startede med at kontakte alle fotografer, som jeg vidste, lavede mode i København. Jeg assisterede for dem, og det gav mig en grundøkonomi, som gjorde, at jeg kunne overleve og betale en kontorplads her på Republikken."

Samtidig skabte freelancearbejdet et netværk inden for branchen, som er ufattelig vigtigt, når man gerne vil være selvstændig. Og her et års tid efter, går det rigtigt godt for Patricias forretning.

"Jeg har jo valgt at blive selvstændig, så indtil videre har jeg fotograferet stort set alt for forskellige private firmaer eller virksomheder. Men mit speciale er modefotografi, og jeg bruger mange af mine egne projekter på at bygge en mappe op omkring det, og jeg har da også en del kunder fra modebranchen."

Foto af Patricia ved sin computer
Nogle gange arbejder Patricia selv med billedbehandlingen i stedet for at sende billederne til en billedretouchør.

Patricia går efter de kunder, som hun gerne vil arbejde sammen med. Hun arbejder på at komme ind på bladene og forsøger nu at få sit navn slået fast inden for branchen.

Mere mode

Drømmen var modefotografi, og Patricia er på rette kurs. Men det er hårdt arbejde, og drømmejobbene falder ikke ned i skødet på hende fra den ene dag til den anden: "Jeg vil sige, at jeg er på den bane, jeg gerne vil være med hensyn til mit job. Men den er fyldt med mål, som jeg gerne vil nå, og den vej går jeg stille og roligt."

"Jeg kunne godt tænke mig at lave noget arbejde for nogle udenlandske blade, og jeg vil gerne have flere modekunder. Jeg vil også meget gerne lave reklamekampagner, som ikke lige har med mode at gøre. Så alt det her bestræber jeg mig på at nå."

Udlandet fascinerer og trækker også i Patricia, og hun overvejer at tage af sted. Storbyerne New York og Los Angeles er oplagte steder at arbejde som modefotograf. "På sigt kunne jeg godt tænke mig at have nogle kunder, som jeg kan rejse til udlandet med og lave billeder for, fordi det er lidt noget andet. Nye opgivelser, flere muligheder og nye udfordringer!"

Siden sidst

Interviewet er lavet i 2007. Patricia arbejder i dag som freelance fotograf i københavn.

Se oversigt over flere interview.

Relaterede artikler