interview med byggepladsassistent
Artikel

Byggepladsassistent

Jeanette Lindhardt er 44 år og uddannet teknisk assistent. Hun er ansat i entreprenørfirmaet NCC Construction A/S i København som byggepladsassistent.

Jeanette er ude på et afsluttet byggeri for at kigge på nogle reparationer, der ikke blev udført, inden håndværkerne forlod pladsen for to år siden.

Omskiftelig start på karrieren

Som nyuddannet startede Jeanette i et firma, hvor hun udelukkende tegnede. Det syntes hun blev lidt kedeligt i længden. Derfor tog hun til Grønland i tre måneder, hvor hun fungerede som landmåler.

Jeanette var glad for arbejdet på byggepladsen og søgte til NCC. I fem år fungerede hun udelukkende som assistent. Derefter holdt hun en pause på syv år, hvor hun boede i Norge, inden hun kom tilbage til jobbet som byggepladsassistent.

”Det har været rigtig sjovt. Jeg har fået en masse kurser, både dem jeg selv ønskede, og dem min leder syntes, det var smart at jeg fik.”

Bestemmer selv arbejdstiden

En byggepladsassistent assisterer projektlederen og projekteringslederen samt de forskellige entrepriseledere, der er på pladsen.

”Det eneste, man har med håndværkerne at gøre, er, at holde øje med skurene og finde ud af, hvem skal være hvor.”

”Vi har flekstid, men møder typisk halv otte eller otte. Mange assistenter kan dog godt lide at møde samtidig med håndværkerne, og det er klokken halv syv eller syv.”

Assistenten deltager i byggemøder og skriver referater: ”Det er tidskrævende, men også sjovt, for man følger med i, hvad der sker i byggeriet,” fortæller Jeanette.

”Det betyder, at jeg afholder sikkerhedsmøder og tjekker sikkerheden på pladsen en gang om ugen sammen med sikkerhedsfolkene for de enkelte fagentreprenører.”

Jeanette har været sikkerhedsrepræsentant på mange byggepladser.
Jeanette har været sikkerhedsrepræsentant på mange byggepladser.

Denne opgave vil efterhånden overgå til NCC’s specielle sikkerhedsafdeling, som sætter en sikkerhedskoordinator på byggepladsen.

”Det bliver en utrolig lettelse, for sikkerhedsarbejdet er en meget stor opgave. Der er stadig pladser, hvor bygherren enten ikke vil betale for det eller ikke synes, det er nødvendigt.”

Høj grad af selvstændighed

Hver dag er forskellig og rummer masser af praktiske opgaver. Jeannette er meget glad for, at hun ikke sidder otte timer foran en computer.

”Jeg styrer selv min dag og planlægger selv mine opgaver. Det eneste bundne er at afholde møder og skrive referater. Jeg skal koordinere det hav af møder, der holdes næsten dagligt på byggepladsen.”

Jeanette får en meget stor opgave hen imod byggeriets afslutning, når der skal laves dokumentation og vejledninger til drift og vedligeholdelse.

”Byggepladsassistenten skal indsamle alt materialet til det, og det kan være virkelig sejt,” siger Jeanette. ”Der er normalt ingen, der tænker på at levere materiale og vejledninger løbende. Det giver en masse stress i slutfasen.”

Fremtiden er begyndt

Fremtiden er allerede begyndt for Jeanette. Hun er blevet entrepriseleder.

”Jeg savnede den mere direkte kontakt med håndværkerne.”

Normalt starter man som assisterende entrepriseleder, og efter halvandet eller to år får man sine egne opgaver med at styre alle håndværkerne.

For Jeanette var det en glidende overgang: ”Sideløbende med, at jeg var byggepladsassistent, havde jeg på næsten hver byggesag også ansvar for nogle faggrupper og var godt inde i det, men det var hårdt, så på et tidspunkt valgte jeg, at det var entrepriseleder, jeg helst ville.”

Det er hun nu blevet på fuld tid: ”På den første sag som syntes jeg, det var lidt mærkeligt at skulle sige til en assistent: Gider du lige gøre det der for mig!”

Siden sidst

Jeanette arbejder i dag (2018) kun lejlighedsvis som tilsynsførende hos NCC. Sideløbende har hun uddannet sig til zoneterapeut og øreakupunktør. Hun arbejder desuden som kostvejleder med speciale i børn og overvægt..

Se oversigt over flere interview.