Kvinde følger opmærksomt undervisningen
Videnscenter artikel

Det er op ad bakke

Erfaringer fra Østjylland viser, at de allerfleste virksomheder ikke er interesseret i uddannelsesvejledning. Status på opkvalificering og efteruddannelse af voksne i 2008.

Erik Gamrath
Chefkonsulent, HK JOBliv, 2008

Flere hundrede virksomheder har fået henvendelse om vejledning til opkvalificering af deres medarbejdere. Det store flertal af dem har takket nej. Jeg føler, at de er fulde af dårlige undskyldninger. I hvert fald har den megen tale om, at mere uddannelse og bedre kvalifikationer skal være Danmarks bedste svar på globaliseringen, ikke gjort indtryk hos ret mange af dem.

Fold alle afsnit ud

Opsøgende arbejde

Gennem halvandet år har HK JOBliv, Vejle, Kompetencevækst Horsens og erhvervsskolerne i Kolding, Fredericia, Vejle og Horsens opsøgt mindre og mellemstore private virksomheder. Det er sket som led i et projekt, HK JOBliv ejer, og som får støtte fra EU’s Socialfond. Konsulenterne har fået en pæn og høflig modtagelse, når de har tilbudt kompetenceafklaring og GVU-planer. Men det har desværre vist sig rigtig, rigtig svært at gøre virksomhederne interesseret. De allerfleste ledere har reelt været afvisende, og heller ikke tillidsfolkene har presset ret meget på.

Mange undskyldninger

Som jeg ser det, kommer vi ikke for alvor videre med ambitionerne om at realisere den politiske aftale fra 2007 om livslang vejledning, før fremstødet lægges over i et helt nyt setup, og før der kommer et pres nede fra gulvet.

Specielt de kortuddannede skal have chancen for at opdage, at de har mange ubrugte ressourcer i sig, og at de gennem at lære mere kan udvikle sig kolossalt, fagligt og personligt. Og både de selv og deres arbejdsplads får tilført ny energi. Men erfaringerne fra vore mange kontakter med virksomhederne viser, at tre typer undskyldninger går igen. De lyder nogenlunde sådan her:

  • Lige nu har vi alt for travlt til at planlægge uddannelse af vore ansatte. Vi kan heller ikke undvære nogen i produktionen lige nu.
  • Vi kender hinanden så godt her på stedet, at vi ikke behøver vejledning udefra.
  • Det, I kommer med, er for dyrt og for bureaukratisk.

Nyt setup nødvendig

Over for det er mit svar, at de omkring 400 virksomheder, vi har besøgt, fokuserer alt for meget på bundlinjen her og nu. De har ingen perspektiver og ingen strategier for, hvordan de klarer sig på længere sigt. Derfor føler de ikke noget behov for at skaffe sig et overblik og gøre noget aktivt for at fastholde deres gode folk gennem fx en GVU-plan. Resultatet er en utrolig stor udskiftning blandt medarbejderne. Det er ikke sundt, hverken på kort eller langt sigt, når det bare, som det gør mange steder, handler om at få hverdagen til at fungere.

Hvordan kommer vi så videre? Hvordan gør vi virksomhederne ansvarlige på det her punkt? Hvordan motiverer vi den enkelte medarbejder til at opkvalificere sig? Og hvordan får vi tillidsfolkene mere på banen? Det vil vi komme med nogle forslag til, når vi til maj laver en evaluering af projektet. Den vil kunne læses på www.HKJOBliv.dk og www.Kompeencevaeksthorsens.dk.

Umiddelbart mener jeg, at der er behov for et centralt initiativ til et nyt setup for den livslange vejledning. Det kan være noget med mindre papirarbejde og en mere tiltrækkende finansiering. Og inden sådan en reform kommer, har det ikke megen mening at opsøge de enkelte virksomheder, hvoraf måske kun fem procent ud fra vore erfaringer gør noget ved sagen.

På samme tid skal erhvervsskolernes økonomi indrettes, så de ikke rammes på budgettet af at medvirke. Vejlederne skal have flere erfaringer. Og endelig er der nok en psykologisk barriere at overvinde hos den enkelte medarbejder, der måske ikke har siddet på en skolebænk i årtier og ikke umiddelbart har lyst til at vende tilbage.

Om forfatteren

Erik Gamrath har arbejdet i HK med kompetenceudvikling gennem de sidste 14 år. Hans faglige baggrund er HRD i personaleledelse, supervision hos Kempler og Enneagram Practitioner.

Links

HK JOBliv

KompetenceVækst Horsens