din viden og din kunnen
Artikel

Det, du ved, og det, du kan

Har du lyst til at lære mere, eller bare få papir på alt det, du allerede kan, er der hjælp at hente. Du kan få vurderet dine realkompetencer.

Inden du beslutter, hvilket kursus eller efteruddannelse, du skal vælge, kan du få vurderet, hvad du rent faktisk har brug for.

Fold alle afsnit ud

Flere måder at blive dygtig på

Der er mange måder at blive dygtig til sit arbejde på. Man kan godt lære sit fag på andre måder end ved at tage en uddannelse.

Inden for en lang række håndværk lærer eleven faget ved at gå sammen med uddannede svende, såkaldt sidemandsoplæring.

Normalt siger man: Tag en uddannelse og få en karriere. Men mange er begyndt direkte i job og bygger måske senere uddannelse eller kurser ovenpå.

Fra uddannelse i job

De fleste begynder med at tage en uddannelse og får på den måde den nødvendige viden og kunnen til at udføre jobbet. I jobbet samler de erfaringer, som de bygger oven på uddannelsen. På den måde bliver de dygtige til deres fag.

Med tiden indsamler de erfaringer, som giver endnu mere viden og flere kompetencer.

Fra job til mere uddannelse

Mange mennesker er startet i omvendt rækkefølge. De fik først et job. Gennem et eller flere job har de fået masser af erfaring og en masse viden. Det er en anden måde at blive dygtig på.

Forskellen er, at mens de uddannede har papir på, hvad de kan, har de andre ikke noget bevis for deres kunnen, hvis de ønsker et andet job, eller hvis de vil efteruddanne sig. Ofte mangler de et overblik over, hvad de faktisk ved, og hvad de faktisk kan.

Alt det du kan

Hvis du hører til dem, der gik direkte ud og fandt job, eller hvis du afbrød din uddannelse, før den var færdig, kan du indhente det ved at få vurderet din viden og kunnen. Det kaldes at vurdere sine reelle kompetencer.

Dine realkompetencer er altså summen af alt det, du ved og kan. Ikke kun det, du måske har papir på fra din uddannelse, men også det, du har lært på dit arbejde og i fritiden.

Man kan ofte meget mere, end man tror. Hvis du har haft job i lang tid, måske endda flere forskellige job, har du lært meget og fået megen erfaring.

Tænker du på at tage efteruddannelse, er der ingen grund til at lære noget, du allerede kan. Det er vigtigt, at du bygger ny viden oven på det, du ved i forvejen.

Derfor gælder det om at finde ud af, hvad du ved, og hvad du kan i forvejen.

Her på siden kan du se, hvorfor det er vigtigt at kende dine realkompetencer og få dem dokumenteret, når du vil efteruddanne eller videreuddanne dig.

Du kan få lavet en realkompetencevurdering (RKV). Det er en individuel vurdering af alle dine kompetencer - alt hvad du har lært. Med en RKV kan du komme hurtigere til det kursus eller den uddannelse, der passer præcis til dig.

Målet med en RKV er altså at afklare dine realkompetencer og få dem anerkendt. Med en RKV får du bevis på det, du har lært i skolen, på dit arbejde og i fritiden.

Alle voksen- og efteruddannelser giver dig ret til at få vurderet dine realkompetencer, inden du søger ind. Det gælder en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU), en grunduddannelse for voksne (GVU), en videregående voksenuddannelse (VVU) og en diplomuddannelse.

Du kan få vurderet dine realkompetencer på den skole, hvor du vil tage en voksen- eller efteruddannelse. Ofte tilbyder skolen en indledende samtale med en uddannelsesvejleder eller lærer om, hvad du skal tage udgangspunkt i.

Få mere at vide

Få vurderet dine realkompetencer. Se her hvordan.