Akademigastronom
Kursus

Madkemi (akademiuddannelsen i gastronomi)

Du får en viden om kemi og fysik, du kan bruge i det gastronomiske arbejde med at finjustere opskrifter og arbejdsprocesser.

Fakta

Navn:
Madkemi
Type:
Akademiuddannelse
Varighed:
3-6 måneder på deltid
ECTS:
10
Adgangskrav:
Relevant EUD/GVU eller gymnasial uddannelse + 2 års erhvervserfaring
Økonomi:
Der er deltagerbetaling. Evt. mulighed for tilskud og støtte

Fx lærer du, hvad der sker, når mad bliver nedkølet, frosset, varmebehandlet, æltet eller friturekogt.

Tilmeld dig på Voksenuddannelse.dk.

Vis hold

 

 

 

 

Foto: Getty Images

Fold alle afsnit ud

Om undervisningen

Modulet giver dig forståelse for levnedsmiddelkemiens betydning for smag, aroma, konsistens, farve, fylde og mæthed. Bl.a. får du viden om grundlæggende kemi i madfremstilling og bliver fortrolig med pH-begrebet.

Du lærer fx også at vurdere næringsindholdet i fødevarer og tab af næringsstoffer i forbindelse med tilberedning og opbevaring.

Modulet indeholder emner som:

  • Grundlæggende kemi
  • pH-begrebet
  • Kemiske forbindelser som kulhydrater, proteiner, fedtstoffer, alkohol, syrer, salte, sødemidler, bitre stoffer og enzymer
  • Sammenhæng mellem kemi og smag, aroma, konsistens, farve, fylde og mæthed
  • Påvirkning af fødevarer, når de fx køles, fryses, varmebehandles, æltes, iltes, tørres, trykbehandles mv.
  • Konsistens, forklistring og geldannelse
  • Forsøgsplanlægning

Undervisningen kan være tilrettelagt som dag-, aften- eller fjernundervisning. Se information på de aktuelle hold.

Uddannelsessteder

Uddannelsen kan udbydes af

Eksamen

Der afholdes prøve efter hvert modul. Hele uddannelsen afsluttes med en eksamen.

Værd at vide

Madkemi er obligatorisk på akademigastronom, men kan evt. indgå som valgmodul i andre akademiuddannelser. Tal med uddannelsesstedet om valg af relevante fag på din akademiuddannelse. Se oversigt over fag på akademiuddannelserne.

Varighed

Modulet varer 3-6 måneder og har et omfang, der vægter 10 ECTS.

Optagelse og adgang

Din uddannelsesbaggrund skal være én af følgende:

  • En relevant erhvervsuddannelse
  • En relevant grunduddannelse for voksne (GVU)
  • En gymnasial uddannelse
  • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som ovenstående

Desuden skal du have mindst to års relevant erhvervserfaring. Din oplæring på erhvervsuddannelsen tæller med som erhvervserfaring.

Realkompetencevurdering

Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du eventuelt blive optaget på baggrund af en realkompetencevurdering.

Læs om realkompetencevurdering.

Økonomi

Der er deltagerbetaling. Prisen på det enkelte modul afhænger bl.a. af omfang og måden, undervisningen foregår på. Fx om modulet tilbydes som dag-, aften- eller fjernundervisning.

Du eller din arbejdsplads har flere muligheder for at søge tilskud og støtte. Fx til deltagerbetaling, lønkompensation, bøger eller transport.

Mulighederne afhænger af din uddannelsesbaggrund og situation.

Læs om dine muligheder i artiklen:

Økonomi under akademiuddannelse