Artikel

Udlandsophold før gymnasiet

Læs hvordan du søger optagelse på en gymnasial uddannelse, hvis du gerne vil et år til udlandet, før du starter i gymnasiet.

Du skal søge om optagelse det år, hvor du ønsker at begynde din uddannelse. Det har tidligere været muligt søge om orlov fra uddannelsen, men denne mulighed er afskaffet fra 31. januar 2022.

Resultaterne fra din afgangseksamen og din uddannelsesparathedsvurdering er gældende i to år, efter du har afsluttet 9. klasse, og ét år efter, du har afsluttet 10. klasse. Det betyder, at du kan opnå retskrav på optagelse i denne periode.

Sådan søger du fra udlandet

Når du skal søge ind på gymnasiet, mens du er i udlandet, skal du have et NemID. Det kan du bestille på nemid.nu. Du skal have indsendt din ansøgning via optagelse.dk i det år, hvor du ønsker at starte på gymnasiet i august. Hvis du er under 18 år, skal en forælder eller værge underskrive ansøgningen digitalt. Det sker også med NemID og kræver ikke, at I fysisk sidder sammen. Husk, at du skal ansøge via optagelse.dk senest den 1. marts det år, hvor du ønsker at starte på uddannelsen. 

Du kan læse mere om adgangskravene i artiklen Adgangskrav til de gymnasiale uddannelser

Få mere at vide

Hvis du ønsker at tilbringe et år i udlandet, kan du finde information om, hvilke praktiske ting du skal forberede dig på, og hvor du evt. kan søge om økonomisk støtte, på hjemmesiden gribverden.dk

Lovgrundlag: Bekendtgørelse om optagelse på de gymnasiale uddannelser og om kapacitetsfastsættelse på institutioner for almengymnasiale uddannelser. Nr. 314 af 30. marts 2020.

 

Inspiration

Tag til åbent hus ude på uddannelsesstederne.

Interviewer med mikrofon
Interviewer med mikrofon

Søren Post udfordrede sig selv i Sydamerika og kom hjem med selvtillid og inspiration.

Valg af uddannelse
Valg af uddannelse

Få inspiration til dit valg af uddannelse.