Artikel

Uddannelsesparat i 8. klasse

Dit barn er vurderet uddannelsesparat i 8. klasse og skal nu holde sit gode niveau, så han/hun fortsat kan vurderes uddannelsesparat i 9. klasse.

I skolen deltager dit barn i aktiviteter, der skal forberede til valget af ungdomsuddannelse, og du og dit barn vil måske begynde og tale om, hvad dit barn har lyst til.

Du og dit barn forventes at være selvhjulpne i processen frem mod valget. Som forælder har du ansvaret for dit barns ansøgning til ungdomsuddannelse, 10. klasse eller andre aktiviteter i 9. klasse.

Fold alle afsnit ud

Aktiviteter i skolen

Dit barn vil i skolen blive mødt af forskellige aktiviteter, der skal bidrage til at kunne træffe et uddannelsesvalg. Nogle af de aktiviteter, dit barn vil møde er:

  • Kollektiv vejledning: Dit barn får vejledning sammen med sine klassekammerater, leveret af vejlederen på skolen. 
  • Introduktionskursus: I i alt 5 dage skal dit barn besøge en eller flere ungdomsuddannelser og få et indtryk af hverdagen og undervisningen. Introduktionskursus arrangeres af skolen og vejlederen i fællesskab.
  • Studievalgsportfolio: Dit barn skal arbejde med sin studievalgsportfolio i skolen. Arbejdet med portfolien kan også indgå i de samtaler, du som forælder har med dit barn om at skulle vælge ungdomsuddannelse. Når dit barn ansøger om optagelse på en ungdomsuddannelse, skal I vedhæfte et udfyldt afrapporteringsskema til ansøgningen.

Læs mere i artiklerne: 

Jeres forberedelse til valg af ungdomsuddannelse

Både den kollektive vejledning i skolen, introduktionskurset og uddannelsesparathedsvurderingerne i 8. klasse vil typisk lægge op til, at du og dit barn begynder at tale om, hvad der skal ske efter 9. klasse.

Dit barn er vurderet uddannelsesparat til den type ungdomsuddannelse, som han/hun ønsker. Nu kan dit barn begynde at undersøge mulighederne nærmere og tænke over, hvad han/hun har lyst til.

Brug ug.dk

I kan bruge ug.dk og eVejledning som hjælp til at opdage mulighederne og finde en vej, der passer dit barn bedst.

I UG-temaet Introduktion til ungdomsuddannelserne kan dit barn og du som forælder finde inspiration og råd og blive klogere på uddannelsessystemet.

I temaerne om erhvervsuddannelse og gymnasial uddannelse kan I blive klogere på mulighederne inden for de to kategorier af ungdomsuddannelse.

Besøg uddannelserne

I kan også tage til Åbent Hus på uddannelsesinstitutionerne eller besøge en uddannelsesmesse. 

Se ug.dk´s kalender med arrangementer

Læs mere

Se temaerne:

Dit ansvar for ansøgningen

Som forælder skal du sørge for, at dit barn inden ansøgningsfristen i 9. klasse enten gør sin ansøgning færdig og ansøger om optagelse på en ungdomsuddannelse eller tilmelder sig 10. klasse, efterskole eller en anden aktivitet. Alt sammen på optagelsesportalen Optagelse.dk.

Gå til Optagelse.dk

Hvis dit barns uddannelsesparathed ændrer sig

I 8. klasse får dit barn igen standpunktskarakterer i juni.

Hvis dit barns karakterer er faldet, så der er en eller flere typer af ungdomsuddannelse, som dit barn ikke kan vurderes uddannelsesparat til, vil I få skriftlig besked med begrundelse.

Hvis dit barns personlige eller sociale forudsætninger har ændret sig væsentligt i negativ retning, vil vejlederen på skolen få besked. Vejlederen laver så en helhedsvurdering af dit barns uddannelsesparathed, og I vil få skriftlig besked. 

Vejlederen beslutter sammen med skolen, hvilken indsats man skal sætte i gang for at hjælpe dit barn til igen at blive uddannelsesparat i løbet af 9. klasse. 

Har du brug for vejledning?

Du kan få hjælp af en vejleder på din skole, i din kommune eller af eVejledning.

Læs her, hvordan du får vejledning

Er dit barn parat til at vælge ungdomsuddannelse?