Artikel

Videoer: Sådan kan du støtte dit barn

Få gode råd til, hvordan du som forælder kan støtte, når dit barn skal vælge ungdomsuddannelse.

Nedenfor finder du gode råd til, hvordan du kan støtte dit barn i processen mod valg af ungdomsuddannelse.

Du kan blandt andet se videoer med uddannelsesvejleder Karina Meinecke, coach for unge Jamil Mehdi og tidligere formand for Ungdommens Uddannelsesvejledning Anders Ladegaard. De deler ud af deres erfaringer med, hvordan man får gang i snakken om uddannelse med unge.

Fold alle afsnit ud

Få gang i snakken om uddannelse med dit barn

Uddannelsesvejleder Karina Meinecke, coach for unge Jamil Mehdi og tidligere formand for Ungdommens Uddannelsesvejledning Anders Ladegaard giver i videoen gode råd til, hvordan du som forælder kan få gang i snakken om uddannelse med dit barn. 

Mange forældre oplever nemlig, at det kan være svært at få deres barn i tale, når snakken falder på uddannelsesvalg. Mens nogle unge har svært ved at sætte ord på, hvad de egentlig drømmer om. 

Derfor kan det være en god ide at tage snakken om uddannelse i små bider. På den måde bliver det ikke så overvældende for den unge, som får tid til at reflektere over dine spørgsmål og sine fremtidsdrømme.

Lad dit barn udtrykke store drømme

I videoen giver coach for unge Jamil Mehdi gode råd til, hvordan du som forælder kan åbne op for dit barns fremtidsdrømme ved at spørge, hvordan hun/han vil være med til at gøre verden til et bedre sted. Han giver tre gode råd:

  • Vær nysgerrig efter at finde ud af, hvad det oprigtigt er, dit barn drømmer om.
  • Spørg dit barn, hvordan hun/han kan være med til at gøre verden til et bedre sted.
  • Støt dit barn i at komme i erhvervspraktik i en virksomhed eller på en uddannelse.

Hjælp dit barn med at blive klogere på sig selv

Vi skal hjælpe de unge med at blive klogere på sig selv, så de ikke bare vælger det samme som deres kammerater, siger uddannelsesvejleder Karina Meinecke i videoen. Det gør vi bland andet ved at stille spørgsmål, som sætter nye tanker i gang hos dem.

Et uddannelsesvalg træffes ofte med udgangspunkt i styrker og interesser. Det er derfor en god ide at tage en snak med dit barn om, hvad hendes/hans styrker og interesser er. Det kan både være noget fra skolen og fra deres fritid.

Se også: Samtaleguide: Valg af uddannelse

Vær anerkendende og åben

Rie Thomsen er mor til tre og professor MSO i uddannelsesvejledning. I videoen giver hun gode råd til, hvordan du som forælder forholder dig åben, nysgerrig og støttende, når dit barn skal vælge ungdomsuddannelse.

Når du er åben som forælder, så tager du imod de forslag og overvejelser, dit barn kommer med. Prøv at lade være med at gøre nogle begrundelser forkerte. Undersøg i stedet begrundelserne sammen med dit barn og accepter også, at deres begrundelser kan skifte fra uge til uge, siger hun.

Lyt til flere gode råd fra Rie Thomsen i Podcasts: Samtaler om uddannelse for forældre

Fortællingen om egne valg og karriere

Mange unge er bange for at vælge forkert. Derfor er det godt at få snakket om den usikkerhed, der er forbundet med at vælge uddannelse, siger tidligere formand for Ungdommens Uddannelsesvejledning Anders Ladegaard.

Samtidig er det vigtig at tale om, at der ikke findes blindgyder i uddannelsessystemet. Dit barn kan godt skifte spor i løbet af livet.

Din fortælling om din egen karrierevej kan hjælpe dit barn med at få øjnene op for, at der er flere veje til fremtidsmålet. 

Se videoen med Anders Ladegaard og få mere inspiration i artiklen Fortællingen om egne valg og karriere.

Læs mere

På hjemmesiden emu.dk finder du flere podcasts om uddannelse.

Du finder også mere inspiration i artiklen Stil de rigtige spørgsmål.

Dit barns fremtid

Videoer og podcasts er udviklet i forbindelse med projektet Dit barns fremtid, som er skabt i samarbejde mellem en række aktører fra uddannelsesverdenen og finansieret af de fem regioner.

Har du brug for vejledning?

Du kan få hjælp af en vejleder på din skole, i din kommune eller af eVejledning.

Læs her, hvordan du får vejledning

Er dit barn parat til at vælge ungdomsuddannelse?