Artikel

Undersøg uddannelserne sammen

Se, hvor du som forælder til en ung kan få information og vejledning om ungdomsuddannelserne.

Når dit barn skal vælge uddannelse, kan du som forælder også få brug for at sætte dig ind i uddannelsessystemet og de forskellige muligheder, der er i dag. 

Nedenfor kan du se, hvor du kan få information og vejledning som forælder.

Fold alle afsnit ud

UddannelsesGuiden

På hjemmesiden UddannelsesGuiden finder du artikler, videoer og digitale værktøjer om uddannelse og job. Det kan være et godt sted at starte, når du skal søge information om dit barns muligheder efter 9. eller 10. klasse. Du kan fx se videoer og prøve værtøjer om uddannelse sammen med dit barn og på den måde få inspiration til at snakke om valg af uddannelse.

På UddannelsesGuiden finder du også information, der henvender sig direkte til dig, der er forælder til en ung, som snart skal vælge uddannelse.

eVejledning

Som forælder kan du få vejledning til dit barns valg af uddannelse hos eVejledning. Du kan kontakte eVejledning selv eller sammen med dit barn via telefon, e-mail, chat eller Facebook alle ugens syv dage. I kan både kontakte eVejledning med konkrete spørgsmål til fx ansøgningen eller til en snak om dit barns valg af uddannelse. 

Webinarer

Evejledning afholder også en række digitale møder for forældre i løbet af året med forskellige temaer fx om de forskellige ungdomsuddannelser og om ansøgningsprocessen. 

ForældreGuiden på Facebook

På Facebook kan du følge ForældreGuiden, som henvender sig til dig, der er forælder til en ung i grundskolen. Her får du løbende opslag, som guider dig gennem processen frem mod dit barns valg af ungdomsuddannelse.

Den kommunale ungeindsats

Den kommunale ungeindsats (KUI) giver vejledning til alle unge i grundskolen fra 7. klasse til 10. klasse. Du kan kontakte vejlederen på dit barns skole eller Den kommunale ungeindsats. 

Kollektiv vejledning

Dit barns vejleder fra den kommunale ungeindsats afholder løbende kollektiv vejledning i klassen. Her får dit barn information om mulighederne efter 9. klasse og inspiration til valg af ungdomsuddannelse. I den kollektive vejledning lærer dit barn blandt andet at bruge UddannelsesGuiden, som I med fordel også kan bruge sammen derhjemme.

Forældremøder

Dit barns vejleder afholder også forældremøder, hvor du fx kan få information om uddannelsesparathedsvurdering, ansøgning til ungdomsuddannelserne, og hvordan du støtter dit barn i valg af uddannelse.

Særlig vejledningsindsats

Hvis dit barn ikke er vurderet parat til den uddannelse, som han/hun gerne vil søge ind på, sætter skolen og vejlederen gang i en særlig, målrettet skole- og vejledningsindsats. Det samme gælder, hvis dit barn bliver vurderet uddannelsesparat til andre uddannelsesaktiviteter end gymnasiale uddannelser eller erhvervsuddanneler. Indsatsen kan bl.a. indbefatte individuel og gruppebaseret vejledning til dit barn. 

Ude af skolen

Hvis dit barn er under 25 år og ikke er i gang med en uddannelse eller i arbejde mindst 30 timer om ugen, kan I få vejledning i Den kommunale ungeindsats. Alle 15-17-årige har desuden pligt til at være i gang med uddannelse eller anden aktivitet.

Åbent Hus på ungdomsuddannelserne

Erhvervsskoler og gymnasier afholder løbende Åbent Hus-arrangementer målrettet elever i grundskolen og deres forældre. Her kan I få et indtryk af skolerne sammen og tale med lærere, vejledere og elever. Nogle arrangementer foregår evt. digitalt. Du kan se, hvornår de enkelte skoler holder åbent hus på deres hjemmeside.

Vejledning hos ungdomsuddannelserne

Du og dit barn kan også kontakte en vejleder på de ungdomsuddannelser, som dit barn er interesseret i. I kan fx stille spørgsmål om de forskellige uddannelser på skolen, lærepladser, studieretninger eller lektiemængde. Det kan være dig som forælder, der tager kontakt til vejlederen, eller du kan lytte med, når dit barn taler med vejlederen. Så er I to til at huske alle informationerne og kan vende det sammen bagefter.  

Uddannelsesmesser

Flere steder i landet afholdes der uddannelsesmesser, hvor du og dit barn kan deltage sammen. Her kan I fx tale med vejledere fra den kommunale ungeindsats og møde elever og lærere fra erhvervsskoler og gymnasier i området.

Er dit barn parat til at vælge ungdomsuddannelse?