studiehjælp på videregående uddannelser
Artikel

Studiehjælp på videregående uddannelser

Alle videregående uddannelser tilbyder individuel vejledning under uddannelsesforløbet.

I den individuelle vejledning kan I fx drøfte den konkrete sammensætning af dit uddannelsesforløb, ligesom I kan tage spørgsmål af mere personlig karakter op.

Vejledning på studiet

Vejledningen varetages mange steder af en eller flere studenterstudievejledere. Vejlederen er selv studerende og har derfor et indgående kendskab til uddannelsen og dens muligheder, samt det at være studerende.

Vejledningen bliver ofte koordineret på det enkelte uddannelsessted af en studievejleder fra den faste personalestab.

På nogle uddannelsessteder kan der være vejledningsaktiviteter som fx studieteknik i forbindelse med introduktionsforløbet for nye studerende.

Kontaktoplysninger til vejlederen på den videregående uddannelse kan du se på hjemmesiden for det enkelte uddannelsessted eller du kan spørge på uddannelsen.

Bliver dit uddannelsesforløb forsinket i forhold til den normerede studietid, kan du blive indkaldt til en vejledningssamtale med fx en uddannelsesleder om din fortsættelse på uddannelsen.

Hvis du må afbryde eller er stærkt i tvivl om, hvorvidt du vil fortsætte dit uddannelsesforløb, kan du søge vejledning hos Studievalg Danmark, der også vejleder i forbindelse med omvalg af videregående uddannelse.

Endelig kan du kontakte eVejledning, der vejleder ved hjælp af telefon, chat og mail.

Eksamensangst eller andre problemer

Langt de fleste er nervøse for at gå til eksamen. En vis nervøsitet er helt normalt og kan ligefrem være en fordel, hvis man skal yde en optimal indsats. Men hvis nervøsiteten kommer til at fylde for meget og bliver belastende for din eksamenslæsning eller for selve eksamenen, skal du søge hjælp.

Flere uddannelsesinstitutioner har tilknyttet en psykologisk rådgivning. Du kan finde dem på uddannelsesstedernes hjemmesider.

Føler du, at dine problemer har rod i noget andet end forhold på selve uddannelsen, bør du søge rådgivning uden for uddannelsesstedet. Der findes flere fordelt over hele landet. Mange af dem er specialiserede i enkelte typer af problemer, og du kan benytte dem anonymt og gratis.

Hvis du har særlige behov for støtte til hjælpemidler for at kunne gennemføre en videregående uddannelse, skal du kontakte den medarbejder på uddannelsessteder, der har med specialpædagogisk støtte, SPS, at gøre om hjælp. Se www.spsu.dk.

Flere uddannelsesinstitutioner har også tilknyttet en økonomisk og juridisk rådgivning. Du kan finde dem på uddannelsesstedernes hjemmesider.

Karrierevejledning

Vejledning om beskæftigelsesmuligheder på den uddannelse, du læser, kan du få både centralt og decentralt. Nogle uddannelsessteder har etableret et centralt karrierevejlednings-center for alle studerende på stedet.

På andre uddannelsessteder varetages karrierevejledningen decentralt af vejlederne på den enkelte uddannelse. Vejledning om videre beskæftigelse kan også være en integreret del af selve uddannelsens indhold.

Få mere at vide

Bekendtgørelse af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser. Nr. 748 af 16. maj 2015.

Studenterrådgivningen

Studenterrådgivningen bistår ved problemer som eksamensangst, studiestartsvanskeligheder, ensomhed på studiet, sygdom o.l.

Læs mere på srg.dk

Studenterpræsterne

Studenterpræsten kan du tale med om personlige problemer.

Læs mere om studenterpræsterne i Danmark

Aarhus Retshjælp

Aarhus Retshjælp tilbyder rådgivning og bistand i juridiske spørgsmål.

Læs mere på aarhusretshjaelp.dk